Varning för KLARNA – akta dig när du handlar online!

Det är sommar och visst är det praktiskt att passa på och beställa de saker du behöver från nätet istället för att lägga tid på att vandra runt bland butiker? Åtminstone tycker jag att det är smidigt att handla på nätet för utbudet är ofta större och nätbutikerna är öppna när jag kommer på att jag behöver fylla sockförrådet och jag kan ägna dagarna åt roligare saker – vilket rätt ofta är att ströva runt i småbutiker och hitta saker jag inte visste om jag behövde.

Betala alltid med kort

Näthandeln har många fördelar men det finns också ett par fallgropar när det kommer till betalning. Det finns ofta ett par alternativ. Ett är ofta att betala med plastkort. Jag väljer alltid detta alternativ.

Det du ska passa dig för är om det står något om faktura från företaget Klarna. Det har hänt mig mer än en gång att jag klickat att jag vill betala med plastkort men att jag ändå får en faktura från Klarna. Jag tror inte att det är en slump, att jag slant på knappen eller att det är något som var fel på affärens webbsajt.

Om du råkar ut för detta måste du bevaka alla ställen där en faktura skulle kunna komma neddimpande. Är du bortrest i några dagar måste du be någon vittja din brevlåda minst en gång per dag. Det kan mycket väl hända att du får räkning före du får någon vara (hände mig).

Leta bland bluffmejlen

De flesta mejlprogram har en separat inkorg där spam, bluff- och bedragarmejlen samlas. De där som erbjuder penisförlängning eller gratulerar dig till att du valts ut som en värdig mottagare av ett antal miljoner – om du bara först betalar en liten summa. Påstår att du måste klicka på en viss länk för att ditt kreditkort blivit kapat eller ditt Netflix-konto är på väg att stängas av.

Den mappen behöver du också öppna om du har hamnat i klorna på Klarna. För där hamnar alla kravbrev. De ser exakt ut som andra bluffmejl och har en annan avsändare. Nämligen Segoria. Vilket är exakt samma företag som Klarna.

Klarnas affärsidé är att hota med inkasso

Orsaken till att du måste leta bland bedragarmejlen är att det är så Klarna tjänar sina pengar. Genom att ha en kortare betaltid än vad alla andra företag har kommer många konsumenter att missa förfallodatumet. Nätet är fullt med berättelser om folk som har fått fakturorna levererade efter förfallodatum.

Företag som säljer varor och tjänster och är beroende av sitt varumärke har nästan alltid en mycket generös inställning till sina kunder. De vet värdet av att värna om sina kunder. Någon dag hit eller dit på en redan generöst tilltagen betaltid är inte hela världen. Huvudsaken är ju att kunden är positiv.

Men hela Klarnas affärsidé bygger ju på att många kunder ska missa betaltiden och få nya fakturor med originalsumman mer än dubblerad.

Klarna svartlistat

SVD skrev våren 2014 att Klarna tjänar pengar på att skicka folk till Kronofogden samt att Konsumentverket granskar Klarnas metoder. Konsumentsajten svartlistad.se har också publicerat en varning för Klarna/Segoria. Klarna har också dumpats av en del större sajter som CDON och Tradera.

Klarna har dock fortsatt i samma fotspår ändå. Klarnas inkassogren hävdar exempelvis att jag har en obetald faktura från Let’s Deal men jag fick aldrig ens upp frågan om att betala med kreditkort – vilket jag såklart hade valt. Jag har heller inte fått det jag ville beställa men det är ju en smärre petitess.

Uppenbart är enda sättet att få stopp på Klarnas metoder en rejäl konsumentbojkott. Hoppas att du som läser detta är uppmärksam på hur du handlar samt sprider denna varning vidare!

chefstomaten