Champagne, hummer och konstglas på Linnéa

Hummer och champagne är en lyxig, nyttig och härligt dekandent söndagslunch. Finkrogen Linnea på Södra vägen har öppnat igen efter den stora branden för drygt ett och ett halvt år sedan. Under mellantiden har krögare Bengt Sjöström och hans personal bl a varit i Småland för uppstarten av det nya stora glashotellet, Kosta Boda Art Hotell. Med sig tillbaka till Göteborg har de tagit en kärlek till svenskt konstglas vilket avspeglar sig både i inredningen och i namnbytet till Linnéa Art Restaurant. Namnet indikerar också tänkt målgrupp: utländska turister och affärskontakter. Gillar matgästerna något av de utställda föremålen går det bra att få dem på notan.

Jag undrar om bärhjälp ingår? För det är rejäla praktpjäser som utgör inredningen och efter att ha hjälpt till att släpa en i sammanhanget modest glaspjäs runt halva Göteborg dagen innan, är jag beredd att rekommendera handräckning om man skulle falla för något i restaurangen. Det var min gäst från de brittiska öarna som föll för ett Bertil Vallien-huvud (Distand Friend) på Josephssons. Jag kan intyga att kristallhuvudet, som inte såg så himla tungt ut före köp, bara blev tyngre och tyngre ju längre dagen led.

På Linnéa har Bertil Vallien fått ett eget rum i Bistorn. Det andra är inrett av Ulrika Hydman-Vallien medan matsalen, där det kvällstid serveras fyra- respektive sjurättersmenyer, är formgiven av Ludvig Löfgren (kanske mest känd för sina skallar). Maten då? Håller på och glömma bort den i all glasprakt. Hummern, champagnen och crème brulén satt som en smäck. En rolig detalj var de bruna oregelbundna kulor, crunch, som dekorerade efterättsfatet. De ”poppade” i munnen.

PS! Missa inte ett besök på toaletterna! Massor av roliga glasdetaljer exempelvis handfatet.

Torsten Jansson äger Linnea

Läser i GP att det numera är Torsten Jansson (New Wave) som äger Linnéa och att planen är att expandera till exempelvis Stockholm och Dubai. Härligt!
(Kompletterat 6 maj 2010)

Uteätarna är lyriska över Linnea

GPs uteätare har också hittat till Linnea. Deras budget var nog större än min för de slog på stort och åt en fyrarätters i fine dining-rummet. Även de rekommenderade ett besök på toaletten, oavsett behov.
(Kompletterat 29 maj 2010)

Ovanstående recension är numera bortplockad från GP, de har dock varit tillbaka på Linnea och blev lika frälsta, 25 poäng, full pott. Önskar att jag också varit tillbaka! (Kompletterat 30 maj 2011)

chefstomaten