Dag 12: Sambandsmilitärer och bisvärm (96 km)

Egentligen hade vi urbra förutsättningar med väder och plan mark nästan hela dagen. Ändå kroknade jag totalt efter lunch.

Morgonen började bra. Jag förde oss ut ur stan svindlande lätt, sen ledde Rolf vägen längs Seine (fast vi såg den aldrig utom då vi korsade den) och genom fina förorter till Troyes. Jag tog vid när det blev mer snirkligt och förde oss mer norrut längs små fina vita vägar. Vi provianterade gourmetlunch och åt någon dryg timme senare, urhungriga. Kanske gick det för lång tid mellan målen?

Två mördegsinbakade patébitar, potatissallad med skinka och inlagd gurka, bröd, brioches med choklad, äppeljuice.

Sen låg vi i gräset en stund och vilade och tittade på militärer som lekte samband i korsningen. Jag fick syn på vad jag trodde var ett getingbo i den lönn där vi parkerat våra cyklar, men Rolf reagerade och sade att det var en bisvärm. Illa kvickt fick han undan våra cyklar till ett annat träd.

Vi drog iväg igen och jag kände genast hur svaga mina ben var. Jag var trött före lunch med, men det brukar bli bättre efter lunch och vila. Nu blev det inte bättre, snarare tvärtom. Dessutom kände jag av en antydan till finne på alldeles fel ställe. Rolf försökte heja på, men det gick trögt ändå över de fält som på kartan var markerade som träskmarker. Vi vilade vid en kyrka strax efter jag tagit en tredjedels energibomb (märkte ingen effekt). Efter kyrkan såg vi en bar i byn och stannade och tog varsin Orangina och fyllde på vatten. Ett russinstopp till så var vi framme i Vertus. Alla hotell påstods vara fulla, utom det trestjärniga, så det fick bli det för 66 euro. Det var ett fint rum med minibar och inomhus-piscine. Hoppas orken återkommer imorgon, för nu är vi tillbaka i Champagneregionen och det lär bli backar.

Rolf köpte öl för kylning i minibaren och sen åt vi en 20 eurosmeny bestående av rökt anka med gröna linser, okänd fågel med champagnesås och chouxcroute, lokal ost (ganska stark), chokladmoussetårta med champagnesorbet. Till detta en pichet Beaujoulais för 8 euro plus kaffe. En promenad runt byn avslutade kvällen.

Detta är tolfte delen i Tour de Paris 2002, en cykelresa skriven av gästbloggaren Eva Heljesten. En introduktion till resan finns här och alla delar här.