Dag Öhrlund vill ha det tyst

Dag Öhrlund är en svensk författare, journalist och fotograf som medverkat i mer än två dussin böcker. Han har alltså viss koll på hur han vill ha det när han skriver. Jag känner inte Dag men jag har läst och skrivit om hans skrivhandbok Skriv din bok och sälj den!. Är du intresserad av skrivande läs gärna min text Skriv din bok och sälj! den uppmanar Dag Öhrlund eller varför inte skaffa boken.

Åter till själva skrivandet. Vad säger Dag om det? Jo, han sällar sig till dem som hyllar tystnaden. Han har en liten lägenhet som skrivarlya. Där vilar Sigvard Hund huvudet på manusbuntarna medan Dag skriver.

Men när jag skriver manus ska det vara tyst.

Mannen som bor i lägenheten ovanför min skrivarlya har den osedvanligt dåliga smaken att spela deprimerande opera dagarna i ände. Jag hör inte ens musiken, men bastonerna fortplantar sig genom golvet och stör mig:

Boom. Boom. Boom.

För helvete!

Jag har tidigare rapporterat vad Stephen King och Bodil Malmsten har att säga om den optimala arbetsplatsen för författare. Ingen av dem har nämnt buller som inspirationskälla. Faktiskt har jag ännu inte hittat någon författare som förordar en byggarbetsplats i Skanskas regi som oas. Skumt eller hur?

chefstomaten