Fotospecial: Följ med till Den gamle by i Århus

Ta Skansen, lägg till Gamla Linköping och ett par tre kvarter med korsvirkeshus så får du Den gamle by i Århus. Det kallar sig för världens äldsta friluftsmuseum för städernas kultur och historia. Den gamle by är ett par decennier yngre än Skansen som är det första friluftsmuseet i största allmänhet.

Vi gjorde ett besök i Den gamle by i Århus på vägen hem från Harald Blåtand i Jelling (som i sin tur var på vägen hem från Legoland). Det blev en och annan bild . Jag tänker låta dem tala mer eller för sig själva.

Den gamle by fungerar i blandat väder

Vårt besök inleddes med en åskskur som fick oss att mangrant besöka alla hus i hantverksdelen. Där väntade dockor som skulle illustrera allt från ljusstöpare till kistmakare.

I en annan del fanns en affärsgata från mitten av 1900-talet med slaktare, tevebutik och resebyrå. Det mesta var kulisser, men sedan kom jag till en dörr där det luktade äppelkaka. Givetvis gick jag in för att undersöka saken närmare.

En del gator såg ut som om de kommit rakt ur den gamla danska teveserien Matador.

Tidsenligt klädd personal i Den gamle by

Att personalen var klädd för att passa in bidrog till charmen. Området är större än det såg ut från början. Jag hittade hela tiden nya små gränder och vyer att kika in i.

Jag hoppas att detta gav en bild av var Den gamle by i Århus är för ställe.

chefstomaten