Drottens kyrkoruin under Gattostretto i Lund

Jag har varit i Lund en sväng. Officiell anledning hade med innovationer och medicinteknik att göra men det finns ju alltid tid för lite foto-sightseeing. I alla fall om man som foto-sightseeing räknar att ha kameran i ena handen när man hastar mellan olika möten med en resväska på släp i den andra. Varje fotostopp innebar att jag fick halvspringa för att komma i fatt mina långbenta kollegor som älgade iväg utan tanke på konsten. Språngmarschen fick temat runda hus då en och annan sådan fastnade på minneskortet.

Resans bästa sightseeingtillfälle dök upp helt oväntat. Jag och kollegan skulle äta middag och valde en italienare som hotellet rekommenderade. Efter en ok carpaccio och hygglig pasta var jag egentligen mätt men de hade chokladmousse med rosmarin på menyn vilket övertygade mig om behovet av efterrätt. Jag tycker att rosmarin är utmärkt i desserter men hade inte provat det ihop med choklad tidigare och blev nyfiken. Efterrätten spelade i en annan division är resten av middagen, där får jag hålla med Sydsvenskans recension av Gattostretto. Höjdpunkten kom istället efter middagen.

Ruiner skymtar under glasgolv

Det går inte att undvika när man går in på restaurangen att notera två kvadratmeter glasgolv. Under glasgolvet skymtar gamla stenar. Under ett toalettbesök såg jag en enkel skylt på en dörr ”Drottens kyrkoruin” så efter middagen släpade jag med kollegan på upptäcksfärd en våning ner.

Källarplanet visade sig vara betydligt större än vi hade anat. Där finns grunden till en kyrka av betydande storlek som troligen började byggas 1050. Formen och storleken gör att man tror att det var en biskopskyrka. Den är i sin tur byggd ovanpå rester av en stavkyrka i trä från 990. Man har i området också grävt ut många gravar, tror det var tretusen. Förutom själva murarna till kyrkan så fanns där nere flera modeller hur kyrkan sett ut under olika tidsepoker samt förklarande texter.

Ett museum under jord helt enkelt. Det ska tydligen även finnas en annan entré.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)