En hel bok med bilder på franska katter

Vad kan man skriva en bok om? Vad är tillräckligt stort eller smalt ämne? Svar: man kan skriva en bok om precis det man helst vill skriva en bok om. Råkar man ha en fascination för ved, stickade julgranskulor eller franska katter så kan man faktiskt skriva en hel bok om det. 

I våras bloggade jag Bilder på franska katter. Ett prydligt litet blogginlägg om jag får säga det själv. Jag valde ut några av mina bästa kattbilder från franska Rivieran och berättade historien bakom bilderna, var de är tagna någonstans och varför jag valde just de katterna. Igår sprang jag över en bok med samma innehåll.  Fler katter, mer text och bättre bilder men i princip samma sak!

Boken The French Cat hittade jag hemma hos Biologen som fått den i avskedspresent av en kollega som köpt den i Paris. Jag bläddrade genom boken lite snabbt och gillade verkligen det jag såg. Snygg layout och ingresser som gjorde mig nyfiken på att läsa vidare. Några ord här och där fick jag med mig – exempelvis hur fotografen Rachel McKenna hittat katterna och vad hon gjort för att få just dessa bilder. Jag log igenkännande, man får ta en del för konsten :-).

Var bilderna är tagna fick jag ingen kläm på men det är inte sydfrankrike i alla fall. Alla bilder i boken gick i skir vit-grön-grå stil, hade boken varit från Provence hade de varit mustigt gul-terracotta med lavendelinslag. Förutom bildspråket är arkitekturen och vegetationen annorlunda. Skrev jag och sedan googlade jag upp att Rachel McKenna bor i Causses-etVeyran som ligger i Languedoc-Roussillon väster om Provence.

Jag blev riktigt inspirerad av den här boken. Katter är jag inte så intresserad av som sådana men jag gillade att se en bok i ett såpass smalt ämne. Jag har en tendens att samla material till tio olika böcker och sedan försöka trycka in allt i en bok. Onödigt, bättre skriva flera för det vinner både böckerna och min ekonomi på.

Till sist, boken innehöll ett het uppslag fullt med manussidor. Kul idé! Visar också att McKenna i första hand är fotograf (hon har gett ut flera böcker med djurbilder) och hon börjar med bilderna. Själv har jag gjort lite både ock. I manuset till Strövtåg runt Antibes har jag ett par kapitel som jag har svårt att passa in med resten av texten men som jag skrev för att jag har en bild som krävde det. Jag kanske ska lägga texten åt sidan ett tag och ta fram bilderna och göra så här.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)