Fantastisk miljö (och mat) på Artipelag

Artipelag är ett relativt nytt tillskott på den svenska besöksattraktionskartan. Konsthallen invigdes 2012. Precis som en annan Stockholmsk utställningshall, Fotografiska, är hallen privatägd av ett bolag. Artipelag är byggt med pengar från BabyBjörn och ligger vackert inrymt i en tallskog med utsikt över Baggensfjärden.

God mat viktigt för att locka besökare

Den stora skillnaden på privatägda utställningshallar och offentligt finansierade museer är inställningen till besökare. De privatägda ställena är beroende av betalande besökare för att få intäkter medan besökare emellanåt ses som ett nödvändigt ont bland de offentligt finansierade ställena där man hellre vill lägga pengarna på att bevara sina samlingar än att visa upp dem.

För de ställen som vill locka besökare är god mat en viktig ingrediens. Ingen reser långt ut på Värmdö för en plastförpackad ostfralla eller överkokt pasta med obestämbar sås. På Artipelag serveras givetvis inget av detta utan bara högklassig mat. Vi åt en riktigt god lunchbuffé för 235 kronor. Det jag minns särskilt är det stekta fläsket och de olika knäckebröden.

En del av kryddörterna som används i köket odlas uppe på taket. Där noterade jag den här skylten som jag ska komma ihåg. Lila grönkål är både snyggt och nyttigt men kålfjärilar är inte kul. Får fundera på ringblommor och tagetes till nästa år.

Inspirerande miljö för planeringsdag

Att jag var på Artipelag beror på ett av mina uppdrag. Oftast jobbar jag på distans men ibland är det lämpligt att träffa kollegorna i olika konstellationer för att planera verksamheten. En av dessa grupper är detta gäng.

Vi hade planeringsdag i veckan och istället för att hyra ett konferensrum någonstans så använde vi egen båt (inte min). Den ligger förtöjd vid Saltsjöbaden och där samlades vi i arla morgonstund. Vädret var som synes en smula fuktigt men vi skulle inte så långt.

Artipelag har en fin gästbrygga där vi förtöjde. Sedan satt vi torra och varma inne i båten och planerade de närmaste tolv månaderna. När vi blev hungriga tog vi den trevliga stigen upp till konsthallen för lunch.

Det är på väg till och från lunchen som jag fotade dessa bilder. Själva utställningarna såg jag inget av den här gången men miljön är helt klart värd ett till besök. Miljön och maten bidrog till att vi hade en riktigt konstruktiv dag. Två av oss tog till och med ett dopp på eftermiddagen när det dök upp en solglimt.

 

chefstomaten