Nytt kamerahus: Canon 6D mark II

– Jag ska köpa ett nytt kamerahus!
– Men vad har hänt med din kamera?
– Ingenting, men det har kommit en ny modell. 
– Aha! 

Jag har blivit med nytt kamerahus. Eller snarare: numera har jag två kamerahus som är näst intill identiska. Det är praktiskt för jag kan ha med mig två objektiv utan att behöva byta. Sedan är det också lite opraktiskt för det betyder att packningen har blivit tyngre.

Canon 6D tar bra bilder men är långsamt

Mitt gamla kamerahus är ett Canon 6D, det nya är ett Canon 6D mark II. Jag har varit mycket nöjd med mitt Canon 6D som jag fick i födelsedagspresent för några år sedan. Det har också blivit flitigt använt: som trogen följeslagare på diverse vandringar, som illustratör av diverse böcker och för att ta en hel massa mingelbilder för diverse uppdragsgivare.

Kameran var visserligen en present, men jag valde modell själv. Redan då hade modellen några år på nacken och var omvittnat långsamt med få fokuspunkter. Jag valde det ändå för jag ville ha ett fullformatshus som passar små händer. Sedan har jag anpassat mitt fotograferande efter förutsättningarna. Även om jag varit nöjd med bildkvaliteten på de bilder som blivit bra, har jag mer än en gång svurit över att huset är långsamt.

Canon 6D mark II snabbare med vikskärm

När jag läste att Canon var på gång med en uppdaterad version förbokade jag ett exemplar på Scandinavian Photo. Det hette då att kamerahusen skulle levereras i slutet av juli och jag hoppades få med den nya kameran på vår Europaturné. Men jag hamnade långt ner i kön och kunde hämta ut mitt exemplar först en månad senare.

Det är på gränsen till onödigt lyxigt att köpa ett till kamerahus men jag jobbade extremt mycket under våren med betalda uppdrag istället för en massa ideella grejer, vilket syns i bokföringen. Därmed är det vettigt att passa på och förnya maskinparken detta år. För närvarande använder jag också kameran massor i jobbets räkning vilket gör det motiverat att ha en modern utrustning. Förr eller senare skulle jag behöva uppgradera och lika bra att göra det på en gång och ha nöjet av att ha senaste modellen.

Skillnaden på Canon 6D och 6D mark II

Detta är de skillnader jag upplevt hittills.

  1. Det går att ställa in så att GPS:n stängs av när man sätter kameran i off-läge, man behöver inte in i menyn varje kväll och stänga av den manuellt. Detta är mycket bra då GPS:n käkar batterier (men är räddningen för vissa bokprojekt). Det kanske inte låter så revolutionerande men sparar mycket oro på resande fot.
  2. Kamerahuset har vikskärm. Det var en av mina favoritfunktioner på mitt förr-förra hus, Canon 60D. Förutom att det håller skärmen repfri kan man fota över murar och ur grodperspektiv utan att lägga sig ner på marken. Detta är en funktion jag emellanåt saknat de senaste åren. Jag har ännu inte kommit igång att använda den igen men det kommer nog.
  3. Huset är lite raskare vilket gör att foton tagna i farten har större chans att lyckas. Den här skillnaden har jag dock inte märkt så mycket av ännu eftersom jag bara har fotat med ganska långsamma objektiv.
  4. Det nya huset har ett annat fokuspunkt-system. De är fortfarande centrerade i mitten, men de är fler och går att greja med på olika sätt. Hur har jag ännu inte riktigt knäckt. Jag vet att jag kanske borde ta och läsa manualen men det känns som att fuska. Det borde gå att lista ut ändå.
  5. Det jag uppskattar allra mest är nog att det inte skiljer särskilt mycket. De allra flesta knappar fungerar precis så som jag är van.

Kameraväska ingick

Scandinavian Photo körde med en kampanj där alla som förbokade kunde få en kamerahus med antingen ett enkelt objektiv eller en kameraväska. Jag valde väskan. Det är jag glad över för det ger mig anledning att prova en sådan. Den har verkligen massor av finesser. Det finns så många olika fack, rejäl vaddering och regnskydd. Det enda problemet är att det är så mycket vaddering att inte särskilt många pinaler får plats. Jag funderar dock på om jag skulle beställa en större variant i ryggsäcksform.

chefstomaten