Fast i Trans-en-Provence med fel objektiv

Trans en Provence är en av dessa små provensalska byar som inte gör så mycket väsen av sig. Informationen i engelska Wikipedia om Trans en Provence fyller en hel rad; det ligger i Var. Wikipedia har sedan en hel artikel om en förmodad UFO som ska ha landat på ett fält utanför byn 1981. I den franska versionen går det att läsa sig till att flödet i floden Nartuby som rinner genom Trans en Provence uppvisar stora årstidsväxlingar och att den orsakar översvämningar med jämna mellanrum, den senaste 2010.

Jag hamnade i Trans en Provence av en slump på pingst. Pingsten är fortfarande helgdag i Frankrike, de har inte bytt bort den mot någon mitt-i-veckan-helgdag som vi gjort i Sverige. Ett gäng skulle ut och åka motorcykel – ville jag följa med? Absolut. Fast jag var lite feg (klok kallar Fritz det) och höll mig i en av följebilarna. Av olika skäl blev vår avfärd försenad och därmed resan avkortad. Vi stannade därför till i Trans en Provence strax utanför Draguignan för lunch.

När jag såg flod, vattenfall och söta broar rusade jag så klart ut ur bilen med kameran i högsta hugg. Medan resten av gänget trasslade sig ur sina motorcykelhjälmar och valde mellan den dyrare restaurangen och den billigare pizzerian (det blev den billigare) försökte jag ta odödliga bilder av vattenfallen.

Kruxet var att jag i ett ovanligt anfall av minimalism lämnat större delen av kameraparken hemma. Jag fotar ju mest med teleobjektivet så varför släpa runt på resten? Gaaaah – för att vattenfall är så vansinnigt svåra att fånga med teleobjektiv om man inte hänger i en luftballong en halv kilometer ovanför dem kanske?

Jag fick sedan ganska lång tid på mig för att försöka dokumentera Cascade de Nartuby med teleobjektiv (och kakobjektiv som också var med men som var föga bättre). Först passade jag på och tog snabbt några bilder innan lunchen. Sedan avvek jag från lunchbordet medan de andra diskuterade vilken väg vi skulle åka hemåt (jag bidrog genom att låna ut min karta) och tog snabbt några bilder till. 

Sedan visade det sig att en av hyrmotorcyklarna vägrade starta och då kunde jag lite snabbt passa på och ta några bilder till. Motorcykeln var hyrd hos Holiday Bikes där jag hyrt en cykel ett par gånger. Jag fick rätt mycket tid på mig faktiskt att göra nya fotoförsök eftersom det tog ett tag innan motorcykeln blev hämtad av en bärgare. Eftersom jag inte har någon etikett för bärgning på grund av motorstrul taggar jag det här inlägget med punktering. Sak samma.

När jag nu tittar vilka bilder jag valt ut från Trans en Provence så ser jag att inte något av mina försök att ta en översiktsbild kom med. Har därför fiskat ut en bild ur mobiltelefonen som kanske visar att det fanns flera söta broar som hade gjort sig fint på bild om vidvinkelobjektivet hade varit med. Klicka på bilden för att få upp den i större format för att få en idé om hur det såg ut.

Avrundar med en av de vackra byggnaderna bredvid floden. Jag tror att utsikten hade varit helt fantastiskt fin från den lilla balustraden framför huset. Den var dock avstängd i båda ändarna och eftersom jag vet hur floden såg ut nedströms från denna plats var jag inte sugen på att gå på en skraltig balustrad och kanske trilla i. 

chefstomaten