Förklaring från Tjolöholm på entréavgiften

Jag gillar verkligen företag som tar sociala medier på allvar och bemöter kritik. Därför är jag just nu mycket vänligt inställd till Tjolöholm slott. Det dök upp en lång och vettig förklaring på den dyra entréavgiften till Jul på Tjolöholm från deras VD. Dessutom blev jag inbjudan på slottsvisning och fika :-). Så ska företag jobba!

Samtidigt som Maria Sidéns svar ramlade in så satt jag och chattade om just julmarknaden med Joanna Björkqivst. Hon hälsar att knäckäpplena och donutsen i år var en hit med barnen medan hon saknade förra årets ostutbud. Inte lätt att sätta ihop ett bra och varierat program som tilltalar alla. Jag vill som sagt ha mycket matvaror (som är unika och inte finns till salu överallt). Andra kanske föredrar julpynt och tomtar. Men det finns en begränsning i hur många tomtar man får plats med hemma, medan man alltid behöver mer julmat.

Här är hela svaret från Tjolöholms slott.

Hej!

I år kom det över 20.000 besökare till Jul på Tjolöholms Slott! Och själva tycker vi att det här är den roligaste och bästa julmarknaden på många år! Vi är väldigt nöjda och glada med resultatet!

Självklart förstår vi era funderingar kring varför det behöver vara entré till julmarknadsområdet. Och jag förstår också att det vore härlig om hela slottet kunde vara öppet för besökare under julmarknaden.

För att svara på era funderingar, så tar tar vi entré till området för att annars skulle vi helt enkelt inte ha råd att arrangera julmarknaden. Det går åt flera månader i arbetstimmar att julpynta godset och göra alla förberedelser (byggnaderna används i normala fall till allt från sädeslagring till maskinhallar). Varför kan vi då inte ta ut de pengar som krävs av handlarna? Ja, i stora shoppingcentrum löser man naturligtvis detta genom att ta en rejäl hyra av de som säljer produkter i köpcentrat. De utställare som vi vill ha på Jul på Tjolöholms Slott är dock så småskaliga att de inte skulle komma om de var tvungna att betala tiotusentals kronor för att vara med på julmarknaden. Det skulle inte gå runt ekonomiskt för dem. Därför måste vi ta ut en entré av besökarna och det har vi gjort i många år (parkering har varit gratis lika länge). Priset är det samma som förra året, 80kr. Däremot var det i år frivilligt att också lämna ett bidrag på 20 kr till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Det gjorde över 95% av våra fullbetalande gäster och den respons som vi har fått är helt fantastisk! Och eftersom besöksantalet bara ökar från år till år samtidigt som våra besöksundersökningar är väldigt positiva, så tror vi att julmarknaden kommer att leva kvar många år framöver!

När det gäller slottet, så stämmer det att endast den första våningen är helt öppen för besökare under julmarknaden. På det här våningsplanet finns också ett begränsat antal utställare. Slottets övre våningar är tillgängliga, men endast under en dramatiserad julvisning av slottet. Varför då? Jo, det är faktiskt så enkelt att räddningstjänsten har satt begränsningen att vi bara får ta in 200 besökare i slottet. Och när vi har mellan 3000-6000 besökare/dag under julmarknaden, så går det helt enkelt inte av att ha hela slottet öppet. Samma problem har de allra flesta julmarknader på slott – oftast är slottet helt stängt av säkerhetsskäl. Men vi ska givetvis fundera på detta och försöka göra slottet så tillgängligt och mysigt som vi bara kan!

Vi tar till oss era kommentarer och skulle gärna vilja se er på Jul på Tjolöholms Slott i framtiden! Hör gärna av er till mig så bjuder jag er på en slottsvisning och en fika i Storstugan, som tack för er feedback!

Vänligen,
Maria Sidén
vd, Tjolöholms Slott

Det verkar alltså som om Jul på Tjolöholm ökar, inte minskar i, antalet besökare även om de råkat tappa några på vägen. När jag nu ändå håller på och publicerar kommentarer (jag gillar att lyfta upp dem så det syns lite mer) så tar jag också med Joannas svar. Ger lite perspektiv på 80/100-kronorsfrågan.

Vad kul att få ett bra svar av självaste VD:n! Jag var där i fredags med mina två barn och det var som vanligt jättemysigt. Det jag gillade mest Mariannelunds karamellkokeris underbara godis och så att Åsa (tror jag hon heter) sjöng så vackert till pianoackompanjemang när vi klev in i slottet.
Det som var lite synd jämfört med förra året var att det var ont om goda ostar. Förra året köpte jag flera kilo.
En annan sak som jag reagerade på var att jag hade läst på hemsidan att inträdet var 80 kronor och ett frivilligt bidrag till sjukhuset kunde lämnas, men när jag kom sa killen jag skulle betala till ”Då blir det hundra kronor!”. Jag protesterade inte, men jag tycker egentligen som princip att han borde sagt att det kostar 80 kr och att man får lämna 20 om man vill. Det framkom inte alls. Jag tror att många med mig bara betalade det som p-vakten sa att det kostade; 100 kronor. Jag tror inte man kan säga att 95 % självmant valde att betala 20 kronor extra, faktiskt, men det var ju ändå bra att de gjorde det, för det går ju till något bra.
En helt annan sak som inte ledningen på Tjolöholm kan påverka; det var förhållande vis varmt och skönt väder i år jämfört med förra året!
Här skrev jag lite om vår tur till Jul på Tjolöholm här.

PS! Maria, jag kommer absolut höra av mig om slottsvisningen. Har aldrig gått någon och ser fram emot det.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)