Fyndat på bondens marknad i Sundsvall

Näringsidkarna i den pampiga stenstaden i Sundsvall lider av att alla Sundsvallsbor åker till dussinköpcentret Birsta på helgerna istället för att handla i centrum. Ett fiffigt sätt att stävja trenden och locka folk att stanna i stan är att ordna marknader på torget. I helgen lyckades jag pricka in både sista dagen på den internationella matmarknaden och näst sista helgen med bondens marknad.

Slut på Sundsvallsresorna nu

För några år sedan skrev jag en artikel om sågbaronernas Sundsvall och nämnde årliga resor till Medelpads huvudstad för att hänga upp och ta ner gardiner beroende på säsong. Behovet av dessa resor har nu upphört och ersatts med sysselsättningen att tömma lägenhet och närvara på begravning. Det är något sorgligt över att reducera ett helt liv till några (förbaskat många) kartonger och sopsäckar.

Det är också en tidsödande syssla, i varje fall om man envisas med att vika ihop alla kläder och sortera dem i olika kartonger beroende på om det är byxor, jymprar eller finklänningar. Jag tog dock en paus på lördagen och gick en sväng på staden för att handla en flaska som present till helgens värdinna. På vägen tillbaka siktade jag en samling med människor och vek raskt av åt det hållet.

Skrev klart Mitt Provence i bilen

När jag klev in i den internationella matmarknaden kände jag mig lite lätt förvirrad för jag möttes av flera stånd med franska varor. Franska korvar, ankleverpastejer, macarons, våfflor och tvålar. Hade jag teleporterats ner till Provence? Till saken hör att 1 oktober var den deadline jag kommit överens med förlaget om för leverans av Mitt Provence. Manuset har varit nästan klart sedan länge men fredag kväll upptäckte jag att jag inte varit helt konsekvent i mina rubriker och att registret därmed såg lite märkligt ut varpå jag klev upp urtidigt lördag morgon och satte mig med det. Sedan fortsatte jag fyra timmar i bilen på väg upp till Sundsvall. Jag var därför mentalt kvar i Provence och plötsligt kändes det som att jag även var där fysiskt.

Handlade ost och blommor

Jag hoppade över de franska bakverken, passerade de tyska korvarna och skippade den australiensiska barbecuen. Men när jag kom till bondens marknad halade jag upp mobilen för att swischa lite. Det fanns en hel del att handla som inlagda strömmingar och nybakat tunnbröd. Strömmens gårdsmejeri från Ånge lockade med milda fårostar till ett helt klart överkomligt pris. När jag ändå var i farten föll jag för frestelsen och köpte en blombukett som jag helt enkelt bara var tvungen att ta mig.

Hade marknaden bara haft öppet söndag också hade jag handlat mer men då var hela Sundsvall igenbommat och stendött. Varenda café jag passerat på lördagen var igenbommat och det enda stället vi hittade som var öppet var på Scandic som serverade brunch. Den var förvisso väldigt bra.

Bonusbilder

Dessa bilder har inget med texten att göra, men de var roliga.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)