Glad påsk(läsning) önskas från Mölndal

I Norge har förlag och bokhandlare i över hundra år marknadsfört underhållningsböcker inför påsken. Norrmännen har packat ner en bok när de dragit till hyttan för att kosa sig. Traditionen brukar kallas påskekrim. Det låter som en utmärkt tradition tycker jag, en jag kan tänka mig att anamma. Möjligen med modifieringen att jag kanske kommer ägna mer tid i påsk åt att skriva än att läsa böcker.

För att jag ska få plats med nya böcker behöver de redan utgivna flytta hem till läsare. Vad sägs om att komplettera deckardieten med bläddervänliga böcker som ger inspiration för utflykter? Jag vill slå ett slag för denna kombination: Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm och Hundra nedslag i Mölndal med vackra bilder av naturfotografen Mikael Svensson.

En bok för alla Mölndalsbor – och andra

Hundra nedslag i Mölndal är en perfekt presentbok hälsar många läsare. Den lokala bokhandlaren skyltar stort med den och menar att det är en bok som bör finnas i varje Mölndalshem. Det håller inte Håkan Romlin med om. I en kundrecension på Bokus skriver han att boken är intressant även för icke Mölndalsbor. Jag är böjd att instämma!

Mölndalsboken passar fint ihop med Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm som ger utflyktsidéer för resan. Båda böckerna är inbundna och stiligt formgivna av Anneli Pettersson. Hon är verkligen duktig och hennes insats är en viktig del av slutprodukten. Hundra nedslag i Mölndal är lätt att lägga vantarna på. Den finns hos en lång rad med trevliga återförsäljare runt om i Mölndal. Passa på och fika eller konsumera lite annan kultur på Gunnebo, Mölndals stadsmuseum, Mölnlycke Bok & Papper, Fässbergs pastorat församlingshemmet, Fredag hela vecka, Vindpinad eller Akademibokhandeln i Mölndals galleria. Dessutom finns den på biblioteket men där har det varit kö ända sedan den kom ut.

Fokus på Mölndalshistoria just nu

Jag har inte släppt ämnet Mölndal för jag skriver artiklar om Mölndals historia till Mölndals-Posten i år. De har en specialsatsning med anledning av hundraårsjubileet. Det tar ganska mycket tid att fundera ut tema, och leta upp foton till varje artikel men jag är väldigt nöjd med de två som är publicerade hittills.

Den här veckan undervisar jag också i bokutgivning för en kurs på Ljungskile folkhögskola. Däremellan redigerar jag foton från Languedoc. Samt tar en och annan promenad hemma i Mölndal. Det var en lång inledning för att berätta att jag vill via några foton från mina promenader.

Äkta aprilväder i Mölndal denna vecka

När jag var i Frankrike saknade jag mitt makro så det har fått sitta på kameran sedan jag kom hem. Det är perfekt för att dokumentera vårtecken. Det första bildparet är från det jag numera vet kallas Svejserdalen men här på bloggen har jag tidigare kallat det för Lackarebäcksravinen. En liten liten liten bokskog.

Vitsippa hukar sig under boklöven
Unga bokar behåller sina fjolårslöv under vintern

Sedan hände det som alltid händer i april, vintern gör en kort come-back. Mest för att ställa till det för alla som bytt till sommardäck. Jag gick såklart ut (till fots) och fotade lite uppe på Safjället, en plats som jag också bloggat om förut.

Aprilväder som sagt
Bild från Safjället

Jag avrundar med ett bildpar från Lindome. I Spinneriet finns ett trevlig kafé med fantastisk bildmiljö. Tyvärr är det lite bullrigt för det delar lokal med Skandinaviens enda vinylfabrik och där är det högtryck.

Gödebergs gårdsbutik
Spinneriet i Lindome

Glad läspåsk!

chefstomaten