Grappa-flaskor i rader hos Conad i italienska Latte

Hylla med grappa i supermarketen i Latte

Igår var jag en sväng till Latte. Fick inget kaffe (tyvärr) men 2 flaskor grappa. Grappa var för mig till helt nyligen en form av finkelosande fotogen som bara riktiga italienfantaster vurmade för. Men så lyssnade jag på ett föredrag av Glenn Strömberg (på tal om Italienfantaster).

Glenn talade sig varm för grappa. Jag fick veta att nästan all grappa görs på två platser i Italien men att det finns några få oberoende tillverkare kvar. Just dessa hade Glenn snokat reda på, provat sig igenom, valt ut de bästa och försett med etiketten Glenn Strömberg collection (systemet, beställningssortimentet). Under föredraget omvärderade jag grappa och bestämde mig för att beställa Glenns fempack med småflaskor som julklapp (så nu vet alla vänner vad det blir i de kluckande paketen). I väntan på julen får jag nöja mig med den grappa jag handlat i Latte.

Italienska gränsstaden Latte

Latte är en liten samling hus precis efter gränsen med både supermarket och spritbutik. Den förstnämnda är öppen på söndagar och majoriteten av kunderna kommer i franskregistrerade bilar och i butiken talas bara franska.

Glenn berättade att grappan får helt olika karaktär beroende på vilka druvrester man gör den av. Han talade sig särskilt varm för Nebbiolo. Just det fanns inte men jag kan rapportera att Pinot inte blir så dumt det heller. Köpte också en lagrad variant som var brunaktig i färgen. Enligt Glenn anses det inte riktigt som grappa av de sanna entusiasterna men vad spelar det för roll om det är gott?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)