Gunnebo slott byter färg

Har jag sprungit in i den berömda väggen och fullständigt tappat minnet? Brukar inte Gunnebo slott vara vitt? Det var faktiskt inte det allra första jag tänkte när jag såg den här vyn utan jag började med att notera grävskopan som förstörde bilden. Tack vare ett företag på S är jag numera miljöskadad och ser sådana överallt. När jag konstaterat att den i alla fall var tyst noterade jag däremot färgen på Gunnebo och började grubbla.

Efter en snabb konsultation via sociala medier visade det sig att det inte är jag som glömt bort vilken färg slottet har utan slottet som bytt färg. Lättnaden var enorm.

Syftet med färgbytet är att återskapa originalfärgen. Detta är tydligen något som väckt rejäl debatt. Experterna är heller inte riktigt överens vilken nyans det är som är rätt. När jag väl hämtat mig från chocken så är min åsikt att den gula färgen är bra och rätt.

Jag brukar dela in äldre hus i storlek röd, storlek gul och storlek vit. De minsta är de röda torpen, stugorna och bondgårdarna som är målade med falu rödfärg. De gula byggnaderna är en storlek större och kan klassificeras som herrgårdar. Storlek vit är riktiga slott som Läckö och Skokloster. Sedan finns stenborgarna också som först och främst varit försvarsanläggningar. Gunnebo kallas slott men är i princip en rymlig sommarvilla och passar därför bättre i gul kostym.

Det byggs och fixas en hel del på Gunnebo. Bland annat har det byggts ett sju meter högt treillage. Det är inget jag någonsin sett förut men de var tydligen poppis i trädgårdar på 1500-talet. Det är en maffig konstruktion som jag gissar kommer att bli den nya favoritplatsen för vårens bröllopsfoton. Min modell var måttligt intresserad av att ställa upp på bild.

Uppdatering: Slottet bytte faktiskt färg igen senare och hamnade så småningom i en av mina böcker.   

 

chefstomaten