Höstmys i Paris

Idag välkomnar jag ännu en gästbloggare till Tomatsallad. Det är frankofilen och litteraturvetaren Anne-Charlotte Östman som normalt huserar på bloggen Kultur och tro. Här rapporterar hon från en mysig resa till Paris. 

Igår installerade vi oss, min make och jag, i Madame Bonnards lilla studio på vinden 5, rue Brézin. Totalfräscht, nyrenoverat. Sonen hade bakat solrosbröd för att välkomna oss och modern gav oss massor av nyttig information om prisvärda restauranger, hur man kunde utnyttja extraerbjudanden, när och var det fanns folkliga gratisnöjen med mera.

Vi följde rådet och åt middag på crêperiet Josselin i Montparnasse, en 20 minuters promenad för oss. I kvarteren kring Gare Montparnasse har man specialiserat sig på crêpes med cider, eftersom tågen från Bretagne kommer in där. Samma sak gäller Gare de l’Est, fast där är det tåg från Alsace som fört med sig sådana specialiteter som choucroute och tarte flambée. Det var gott med crêpes men mäktigt. Vi tog en smakrik cider fermier till maten.

När vi vaknade i morse var det mulet och skulle så förbli men ganska varmt. September är den bästa månaden i Paris. Att möta våren kan bli en blötare historia.

Vårt program i dag var kyrkogården Père Lachaise. Vi har varit där förut, men det finns mycket att upptäcka, denna gång bland andra Chopins grav, Molières, Delacroix, Colettes. Vår vän Françoise stämde träff med oss där. Hon skulle inspektera den gravplats hennes åldrande man nyligen köpt. Det blev lite bizarrt, men det visar ju att kyrkogården fortfarande används.

Till i kväll har vi reserverat bord på Chez Nenesse i Marais som ska vara genuint fransk.

Tack Anne-Charlotte, det låter helt underbart med Paris i september. Ha en fortsatt härlig vistelse!