Hur kunde jag missa att det är helgdag på Kristi himmelsfärdsdag?

Alltså, visst vet jag att det är långhelg i Sverige. Varenda kotte har ju nämnt det på Facebook. Och visst vet jag att de är katoliker i Frankrike och därmed firar alla upptänkliga kristna högtider. Men jag läste ju på om franska helgdagar alldeles nyss och inte stod det väl om något mer i maj – väl? De firade ju 8 maj alldeles nyss.

Bilden ovan visar min middag. Jag har nämligen helt missat att det var Kristi himmelsfärdshelg och att affärerna, om de överhuvudtaget haft öppet, stängde vid lunch. Jag upptäckte detta när jag var på väg till Carrefour med ryggsäcken på ryggen för att storhandla. Kylskåpet ekar nämligen tomt. Där finns några skrumpna rädisor som Kocken glömde äta upp innan han åkte härifrån och en bit getost som var så vidrig att jag höll på att storkna när jag provade den i förra veckan. Tänk unken getkofta och dubblera (jag måste skriva om ostkapitlet, Brebis var en av mina favoritostar när jag skrev det). Storhandla i Frankrike betyder iofs mest att man handlar till mer än en måltid i taget, typ både frukost och lunch istället för att handla dem på separata inköpsrundor. Men nu skulle jag handla till flera måltider och dessutom bunkra upp med kaffe och toapapper. Tvärstängt.

Hade jag som vanligt gått till bagaren i morse för en croissant så hade jag inte missat detta. Men jag försov mig och efter nio är det ingen idé att handla croissant, då börjar de bli torra och tråkiga. (För tre år sedan hade jag sagt att efter tolv börjar de bli trista men jag har blivit kinkigare).

Det finns en liten jourbutik i gamla stan och där handlade jag mjölk, en grape och en camembert. Bröd, ost och ett glas vin har ju dugt till middag förr. Men nu råkade jag vara lite småhungrig och dessutom väldigt svag för varma baguetter. Om det var den överhoppade frukosten eller det faktum att lunchen bestod av grönsaksrester vet jag inte men baguetten slank ner till em-kaffet. Jag glömde helt bort att jag ju hade köpt de här små bakelserna till kaffet. De är från Florentin och kostar under €1 stycket. Små och söta. Undrar hur de blir ihop med rödvin som middag?

chefstomaten