Jag vill välja själv!

Vad berättar den här bilden? Att jag dricker kaffe (inget nytt), att jag gjort jobba-ute-premiär (det var nytt) och att jag har två arbetsredskap som matchar varandra (vilket trogna tomatsalladeianer redan vet om). Nu tänkte jag skriva (gnälla) om likheter och skillnader på de två arbetsredskapen – förutom det uppenbara då att en är rosa och en är lila.

Datorn är större och har tangentbord. Det gör den överlägsen för att skriva stora mängder text (bokmanus) samt för att pilla in information i formulär. Exempelvis sådana som finns på Skatteverket och som det är säsong att fylla i.

Mobilen är liten och smidig och har aningen bättre batterikapacitet. Därför passar den perfekt när man (jag) vill koppla av med en bok eller tv-program. Då vill jag inte mötas av sådant här!!!

Vad är det för djävla hyss? Med min förra mobil såg jag alltid på svtplay i webbläsaren eftersom den hade för litet internminne för att husera någon app. Det går inte längre. Jag anklagade först min nya mobil men har fått höra att det bara var en tillfällighet att svtplay.se stoppades i mobiler samtidigt som jag köpte ny mobil. Jag laddade ner den sabla appen men vad hjälpte det? Kan någon förklara varför jag ska betala tvlicens för det här?

Upp och nervända världen

En slutsats skulle kunna vara att den lilla lila (SonyXperia Z) är en pryl som har ett mer begränsat användningsområde än den rosa med tangentbordet. Det vore en förhastad slutsats. Förutom att den lila går att använda till udda saker som telefonsamtal (såå 1900-tal) så har jag deklarerat med den – något som inte fungerade på den rosa. Det känns lite som upp och nervända världen när det går att deklarera med mobilen och se på teve på datorn men inte tvärtom. Jag vill välja själv!

Det är kanske inte hela världen att plocka med sig datorn i sängen, det är själva principen jag är emot; jag vill kunna se samma sak i min webbläsare oavsett vilken mackapär webbläsaren är installerad på.

BankID har ersatt E-leg

För att övergå till det som mobilen klarade biff där datorn gick bet – deklarationn så var det hur pilligt som helst. Själva inkomstdelen gick fort – jag förutsatte som vanligt att Skatteverket kan räkna och godkände den utan att blinka. N-bilagorna var värre och jag blir inte förvånad om jag får något brev från Skatteverket där de ifrågasätter mina siffror. Undrar om jag kan skylla på autocorrect?

Orsaken till att jag deklarerade med mobilen istället för datorn var att jag fick mobilt BankID att fungera men inte BankID för datorn. Vilket på sätt och vis var väntat för att logga in är varje år den svåraste delen av hela deklarationsprojektet. 2009 skrev jag ”E-leg – besvärligaste delen. Fick logga in på SEB fyra gånger och installera igen & igen.” Och för två år sedan gick det inte alls och jag fick deklarera på papper och summera själv. Ingen höjdare. 

Jag minns detta för jag har läst det på mina minneslappar till mig själv. Det är något jag verkligen kan tipsa om. När du är klar med deklarationen, innan du slänger alla papper så skriv en rad till dig själv med alla fallgropar, grejer som strulade och annat som kan underlätta. Har du kommit på några lysande avdrag kan du nämna dem också (några sådana tips finns inte på mina minneslappar). Glöm inte lösenordet till inloggningen.

Den egna deklarationen är klar, bara föreningens kvar. Wish me luck. För övrigt tycker jag det är öken när man har tio spel igång i Wordfeud och i åtta av dem har man bara konsonanter. Vem har snott vokalerna liksom?

Det är upplopp i utmaningen att blogga ett inlägg om dagen i etthundra dagar. Detta var nummer 92/100 i #blogg100.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on april 25th, 2013 at 06:49 e m