Karlbergs 3 favoriter i Nice

Dagens inlägg är ett gästblogginlägg från Karlbergs kök som tipsar om sina tre favoriter i Nice. 

Vintergäst i Nice

Min första resa till Nice var ett tågluffaräventyr 1990. Den senaste resan en mer ensam flykt undan den episka vintertröttheten 2013. Däremellan har det blivit flera besök av olika karaktär beroende på sällskap och säsong. Det säger något om Nice, staden har som man säger – allt. När Kristina bad mig välja mina tre bästa tips så var det inte helt lätt. Mitt val blev till slut tre vinterfavoriter.

Vinter på stranden

Det första tipset är att göra som flyttfåglarna, resa till Nice på vintern. Tänk dig den alldeles ljuvliga känslan av att sitta på en solig strandbar januari och för en stund glömma den svenska vintern. Eller att i skydd av solglasögonen betrakta folklivet från ett caféhörn på rue Massena. Visst kan vädret vara dåligt även i Nice under vintern, men det växlar snabbt. En riktigt regngrå förmiddag spricker ofta upp i sol vid lunch, i Nice är man alltid beredd att skala av sig ett lager kläder.

Morgon på marknaden

En solig morgon tycker jag du ska följa mitt tips nummer två. Ställ väckarklockan och gå iväg till marknaden på Coeur Saleya redan vid 8. Det är en härlig stund att så när som på morgonpigga Nicebor vara ensam bland vackra blommor och grönsaker.  På måndagar är det dessutom en fin antikmarknad där jag är helt övertygad om att man kan göra riktiga fynd. Fortsätt sedan morgonpromenaden in genom gamla stan och upp till rue de Marché. Där byts turistkrimskrams mot kötthandlare och bagerier, som en vindlande långsmal saluhall i det fria.

Gott hos Florian

Tips nummer tre passar utmärkt en regnig dag. Gör ett besök på Confiserie Florian vid hamnen. Frukter och blommor från odlingar i Provence och på Korsika blir här lyxigt godis. Fabriken tillverkar även chokladpraliner och marmelader. Du får en guidad tur i fabriken och blir sedan utsläppt i en livsfarligt stor butik med provsmakning. Kanderade blad av verbena, rosor och violer är verkligen speciellt. Enligt min guide ska man lägga en kanderad blomma i sitt champangeglas – partytrick a la nicoise.

Mitt Nice handlar om att smaka, känna och uppleva. Som vintergäst har du staden nästan för dig själv och kan göra det i lugn och ro. Vill du läsa mer om Nice och framförallt om mat, besök min blogg Karlbergs kök.

Tack för tipsen, roligt att få höra om just dina favoriter. Jag kan rekommendera alla att titta in hos den trevliga matbloggen Karlbergs kök som jag själv upptäckte via deltagandet i #blogg100.