Man blir aldrig för gammal…

… för att ändra åsikt.

Jag har tidigare toksågat de franska julstubbarna, Bûche de Nöel, och kallat dem pyntade rulltårtor (jag är inte speciellt förtjust i rulltårtor). Om man nu råkar fylla år just på julafton och firar det i Antibes så har man en utmaning då det bara säljs buchar av olika storlek. För två år sedan fick Kocken springa benen av sig innan han hittade en tårta på Cottard. I år var Kocken utskickad med strikta instruktioner, det skulle vara tårta, det skulle vara choklad och det skulle vara från Cottard.

Men på Cottard fanns inga chokladtårtor. Han köpte därför en chokladbuche. Den var ju fint dekorerad och jag höll god min. Om det nu inte var så mkt att äta så var den i varje fall snygg att fotografera (jag var dock lite för yrvaken för att upptäcka att kameran var inställd på att ta foton utomhus med teleobjektivet så det blev ganska suddiga bilder). Döm om min glädje när jag skar i rullen och upptäckte att dess enda likhet med rulltårta var formen. Den bestod i princip rakt igenom av två sorters delikat chokladmousse. Svisch sa det och så försvann hela ner i en rasande takt.

Nu var det så att orsaken till att det skulle vara just choklad var 1) att det är Cottards specialitet och 2) det passar ihop med starkvinet ratafia. Vi hade helt enkelt tänkt att halva tårtan skulle ätas till frukost med champagne och andra halvan bli en god efterrätt tillsammans med ratafia. Bara en sak att göra såklart, hämta ratafia-flaskan till frukost (och ge sig av ut på stan i jakt på en ny chokladskapelse).

God jul på er allihopa, själv firar jag födelsedag ett par timmar till för i Frankrike börjar inte julen förrän ikväll.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on december 18th, 2023 at 03:02 e m