Mediet från tevereklamen efterlyses!

Det går en fånig reklamsnutt på teve just nu där ett medium släpps in i ett mörkt hus på jakt efter en försvunnen räkning. Jag skulle behöva låna det mediet! Men inte för att leta i mitt eget hem, utan snarare leta hos grannarna, eller hos posten eller var nu räkningarna håller hus. I somras trodde jag att det var en semestervikarie som gav mig grannarnas post (ibland med trevliga effekter) eller att jag slarvat bort räkningarna på egen hand, men nu har jag bevakat brevinkastet veckor i sträck och räkningarna dyker inte upp!

Vem, eller vad, det nu är som snor mina räkningar är dock selektiv. Det är så vitt jag vet uteslutande Bredbandsbolaget och min stora favorit Telia som försvinner. Av någon anledning släpper filtret dock igenom alla inkassokrav. Inte för att jag förstod att det var inkassokrav till att börja med. ”Sergel” är inget känt varumärke i mitt liv och kuverten såg till förvillelse ut som reklam från postkodslotteriet (och hamnade därför i den högen). Sedan började det dyka upp hotfulla sms, så jag fick gräva fram postkodslotteri-reklamen slash inkassokraven.

Högst irriterande att göda inkassoföretag, av flera skäl. Det främsta skälet är att jag faktiskt inte är skyldig varken Bredbandsbolaget eller Telia några pengar. Som den ordentliga och duktiga person jag är, har det lilla faktum att jag inte fått någon räkning från dem inte stoppat mig från att punktligt skicka dem pengar i slutet av månaden. Jag har förvisso gissat mig till summan (i Telias fall, Bredbandsbolaget är det samma summa varje månad) och jag har använt en gammal räknings OCR-nummer, men de har fått sina pengar i tid.

Kreativ lösning tycker jag själv, men den uppfattningen delas inte av företagens fakturaavdelningar. De noterar fakturan som obetald och skickar inkassokrav. Man kunde tycka att samma funktion som bevakar att de fått för lite betalt på en faktura, också skulle bevaka att de fått för mycket betalt på en annan och räkna ut att vi är kvitt. Eller, i de fall de envisas med att skicka ut inkassokrav (som jag också betalat) vid något tillfälle räkna ut att de har fått betalt dubbelt upp och skicka ut glada tack-brev.

De breven väntar jag fortfarande på. Och jag är så generös att de kan behålla pengarna, bara kvitta dem mot nästa faktura. Själv ska jag ta tag i frågan om e-faktura. Jag har hittills tyckt att det varit för krångligt att skaffa e-fakturor, men eftersom semestervikarien verkar ha permanenterats som brevbärare och tevemediet visade sig göra reklam för något helt annat så verkar det vara enklaste vägen. Så köp inte aktier i inkassobolagen, för jag tänker sluta göda dem.

chefstomaten