Nästan som hemma…

Hösten har kommit till franska Rivieran och därmed har jag börjat jobba på balkongen igen. Förra veckan fick jag dock sällskap av ljudet av motorsågar som sågade ner vår allé. Det kändes nästan som hemma på Vänortsgatan. Men bara nästan. Jag blev varken tokstressad eller fly förbannad över motorsågsljudet. Tycket du det låter konstigt? Låt mig då berätta skillnaden på motorsågar i Antibes och pålningskranar i Mölndal vad gäller störning på kringboende.

Omfattning

Hur eländigt än motorsågar låter så är det ändå en högst begränsad period det handlar om. Antalet träd i allén är inte oändligt utan de tar slut.

Till skillnad från Skanskas bygge som håller på dag ut och dag in, vecka ut och vecka in, månad ut och månad in och år ut och år in utan att slutet går att ana. En begränsad period är bättre än en obestämd oändlig period.

Allmännytta

Träden massakeras inte utan anledning. De måste bort för att kommunen ska kunna gräva upp gatan och åtgärda ett eller annat. Jag har inte fattat om det är avloppsnätet eller dagvattnet. Men det är i varje fall något som måste göras och som kommer alla kommuninvånare och besökare till godo.

Till skillnad från i Mölndal där vi har den stora äran att bli byggdrabbade för att ett stort företag ska lägga ytterligare någon miljard i sin kassakista.

Information

Informationsmöte har hållits och brev har gått ut i alla brevlådor och spikats upp på alla träd. Att jag inte har bättre koll på varför de gräver beror enbart på att  min franska är lite skral, inte på att de inte har informerat. Så mycket vet jag dock att de har berättat om tidsplaner.

Och såpass mycket har jag lärt mig av mentaliteten här nere att ifall de skulle dra över med fem minuter, ja då väntar lynchning. Fransmän lider inte i tysthet direkt. För ett par år sedan byggdes ett hus på vår gata. En dag försökte en byggjobbare jobba lite övertid. Det skulle han inte gjort. Snart överröstades hans bullrande verktyg av 20 ilskna grannar som tokskällde i alla tonarter. Det var bara att stänga av.

Avspärrningar

Gräver man upp vägar så behöver man också spärra av dem. Det görs samma dag som de grävs upp, inte ett par veckor i förväg. Det beror inte nödvändigtvis på att man visar hänsyn eller förstår att avspärrningar innebär ett besvär för de som bor där. Det kan lika gärna bero på att ingen fransman någonsin skulle respektera en avspärrning om den inte skyddade hans bil från en två meter djup grop.

Isolering

När det blev för överdjävligt sitta ute praktiskt taget bredvid motorsågen så gick jag in och stängde dörren. Det här är franska Rivieran så husen är inte direkt byggda för att isolera mot 30 minusgrader, men de är ändå mer ljudisolerade än husen på Vänortsgatan. Med tanke på hur många år som Skanska håller på och väsnas hade de med fördel kunnat tänkt till hur de skulle skydda de kringboende. Det förutsätter förvisso att de inser att vi existerar.

Arbetstider

Fransmännen jobbar 08-17. Ingen djävla nu-väcker-vi-omgivningen-06.45-för-att-så-har-vi-alltid-gjort här inte utan de låter alla dricka sitt morgonkaffe i fred först. Själva dricker de också morgonkaffet innan de går till jobbet och sedan jobbar de i ett svep. Inga fikaraster och sådant tjafs. Alltså, det är inte så att jag missunnar Skanskas byggjobbare deras fikarast. Men det här med att först väcka upp hela omgivningen 06.45 för att någon timme senare gå och fika. Vänligen lär av fransmännen och gör tvärtom!

Att hoppa över lunchen är kanske lite  att överdriva men fransmännen verkar jobba på ackord. Det är dock skönt som kringboende att veta att ifall jag tycker det blir för mycket och därför ger mig av hemifrån en dag – ja då händer det något medan jag är borta.

Tidsaspekten

Och som sagt, här räckte det med att jag åkte till Nice en dag så var motorsågarna borta när jag kom hem igen.

Från Mölndal? Tja, förra våren-sommaren var jag borta 12 veckor, tyckte jag var borta lääänge och att de borde vara klara när jag kom hem. Hahahah så fel jag hade. Vid jul till fjällen en månad – de var fortfarande kvar. Två månader på Donsö – de var fortfarande kvar. Fem veckor i Antibes – de var fortfarande kvar. Elva veckor till i Antibes – snart måste jag åka hem – kommer det överhuvudtaget att ha rört sig framåt medan jag var borta???

Fransmän är mycket för att demonstrera när de tycker de blir orättvist behandlade. Typ köra en karavan med traktorer och dumpa lass med stinkande kogödsel utanför porten till dem som de anser förtjänar det. Skanskas huvudkontor ligger på Råsundavägen 2 i Solna. Någon som vill följa med?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on september 25th, 2012 at 08:32 f m