Rosenlunds rosarium – pärlan i Jönköping

Det blev inte tredje gången gillt utan först vid fjärde besöket lyckades jag fika på Rosenlunds rosarium i Jönköping. Jag ger mig själv en chokladtårta för min uthållighet. Jag vet inte om jag vill sträcka mig till att fikat var värt väntan för några av gångerna jag åkt förbi har jag varit grymt fikasugen och blivit rätt besviken när det inte varit öppet. Men reser du sommartid mellan Göteborg och Stockholm kan jag inte nog rekommendera att förlägga en kaffepaus i denna pärla.

Trevlig söndag önskar jag med en #pion från #rosariet i #Jönköping #mellanGbgochSthlm #nofilter #noedit

Vackra rosor, pioner och dahlior i rosariet

För det första är miljön på Rosenlunds rosarium väl värd att svänga av E4 en stund. Rosenrabatter, rosor på spaljéer, friväxande rosenbuskar och rosor i fruktträd. De är inte planlöst planterade utan de står arrangerade efter typ. Är fiket öppet går det att köpa en broschyr med karta och beskrivningar av rosorna. Det finns fler typer än jag mindes från min tid med trädgård.

De har också en del pioner och dahlior i sina rabatter och lustigt nog är det dessa som fastnat på mina bilder (dahlia vid förra besöket). Men jag har bilder i storkameran av rosorna. Hoppas någon av dem duger till boken.

Billigt och gott café

Fiket drivs av en lokal idrottsförening vilket har en rad effekter. Det ena är att vid mitt besök i början av juli var det fler personer bakom disken än som kanske är normalt på ett fik av den här storleken, de var också en smula ovana men mycket trevliga och hjälpsamma. Det allra bästa var dock prislistan. För den som är van vid att en fika kostar mer än en bok (något som kanske även säger något om bokpriserna mutter mutter) så är det en lätthet när kaffe med påtår går på 15 kr. Bulle samma pris. Den som vill slå på stort tar den goda jordgubbstårtan för 25 kr.
11381434_1468602103453077_349027447_n
Den här cafébesökaren väntade dock förgäves på en slick av jordgubbstårtan. Han fick nöja sig med lite vatten.

Caféet är stängt 2019 för renovering

Sommaren 2019 är caféet på Rosenlunds rosarium stängt. Stallbyggnaden ska renoveras. Istället har kommunen café i den nyrenoverade herrgården som ligger bredvid. Det bemannas av feriejobbare. Innebandyklubben Östra sportklubben som drev caféet när jag besökte det har flyttat. Möjligen till Kålgården.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)