Puerto Rico – Gästblogg av Anna Granström

Idag gästas Tomatsallad av en kollega till mig som precis som jag skrivit en bok som bygger på självupplevda händelser i ett annat land. Anna Granström tar er med till varma Västindien, till Puerto Rico där hennes bok Halva min Måne utspelar sig. Välkommen!

Jag i Luquillo med den puertoricanska flaggan 2010

Drömmen om vajande palmer, ljummet hav, färska piña coladas på kritvita stränder och en schyst solbränna är väl ett drömresemål som är långt ifrån unikt, men däremot kanske de flesta svenskar åker till Kanarieöarna eller Thailand för att få uppleva detta. Själv stack jag till Västindien när jag precis hade tagit studenten på slutet av nittiotalet och förälskade mig direkt.

Flamenco Beach på ön Culebra som hör till Puerto Rico

Efter en traditionell tvåveckors-resa bestämde jag mig för att tillbringa mer tid i Karibien, så följande vår packade jag min väska och stack till Puerto Rico eftersom jag hade träffat ett gäng puertoricaner året innan. Så fort jag landade i huvudstaden San Juan bestämde jag mig för att stanna.

Min sambo i solnedgång i Cabo Rojo, Puerto Rico 2010

Puerto Rico, som lokalt kallas för Borinquen, är en relativt liten ö med drygt fyra miljoner invånare. Ön är en common wealth, en fristående stat till USA, så trots första språket spanska talar de flesta engelska vilket kan vara en fördel för turister. Ön är därmed också väldigt utvecklad och har både skyskrapor, breda motorvägar och människor i kostym. Detta blandas med regnskog, turkost hav, långa sandstränder, salsa och god inhemsk mat längs små vägkrogar. Enligt mig kan man därmed få allt man vill ha ut av en semester på Puerto Rico. Shopping, stränder, god mat, mycket sol, snorkling, regnskogsvandringar och stadsliv. Vill man så ligger även andra öar i närheten, såsom Jungfruöarna. Miami ligger en kort flygresa bort och från hamnen i San Juan avgår ständigt kryssningar både dit och runt om Karibien.

Regnskogen El Yunque, Puerto Rico

Själv skrev jag efter min tid där en bok främst för unga vuxna som utspelar sig på just Puerto Rico. Halva min Måne, som gavs ut nu i augusti 2012, är en kärlekshyllning till Puerto Rico, trots att livet blir allt annat än lätt efter ett tag. I boken varvas miljöskildringar med naiv kärlek, både till landet och en man, med djupare tema som beroende och medberoende. Det är en sorglig kärlekssaga som blandas med karibiska vindar som förhoppningsvis ska förmedla budskapet att inte glömma bort sig själv och tillåta sig själv att välja lyckan.

Om du blir sugen på att läsa Halva min Måne finns den att köpa direkt av mig för 75 kronor inkl. porto (info@annagranstrom.com) eller på Adlibris. Den kommer även finnas signerad på Bokmässan i Egenutgivarnas monter A02:52 för 50 kronor (begränsat antal).

Smakprov på första kapitlet finns att läsa här. Mer om boken, såsom baksidetext finns här. Och min blogg, om böcker och annat: annagranstrom.com.

Tusen tack för att jag får gästa din blogg!

Anna Granström.

Tack själv Anna, det var roligt att få veta lite mer om Puerto Rico och jag ser fram emot att läsa din bok!