Systemuppdatering under researchresa – usel idé

Min kära lila snuttefilt som troget tjänat mig praktiskt taget dygnet runt i några år har ersatts med en yngre förmåga. Eftersom jag gillade min lila vän valde jag en grön släkting, en Z5. Vår relation har fått en något knackig start. Först krävdes ett nytt mindre SIM-kort och de skickas bara till folkbokföringsadressen. Jag var ute på resande fot men fick SIM-kortet så småningom, bara för att upptäcka att Halebop skickat fel sort…

Efter ännu en veckas resor gjorde jag ett nytt försök med nytt SIM. Då föreslog den gröne (det måste vara en han), att jag skulle installera något program som enkelt skulle flytta över allt innehåll från den lila och den gröna modellen. Ha! Efter en veckas pysslande gav jag upp. Då hade jag iaf fått över alla wifi-lösenord och en hiskelig massa telefonnummer från anno dazumal. Alltid något.

Mobilen bara hängde sig

Den stora anledningen till uppgraderingen var att den lila börjat bli lite trött och opålitlig. Ibland fick den för sig att gå i baklås och då var det bara att vänta på att batteriet laddat ur, en process som visserligen inte tog så många timmar, och ladda den igen. Det är inte så praktiskt om man åkt långt och behöver mobilen för att dokumentera resan i ord och bild för att senare kunna skriva levande om den.

Nåväl, den lila vilar hemma på teknikkyrkogården och den gröna åker just nu runt i Provence. Häromdagen blev jag lite less på att den tjatade om Mycket Viktig Uppdatering. Det spelade ingen roll hur ofta jag klickade bort den så dök den upp igen. För att bli av med tjatet så klickade jag ladda ner och installera. Mycket dumt. Jag borde insett när det dök upp en text att uppdateringen inte skulle ändra någon av mina inställningar att det var precis vad den tänkte göra.

Ändrat bildstorlek och stängt av backup

Det första jag upptäckte var att uppdateringen ändrat storleken på alla bilder från storlek som duger att trycka i guidebok (förutsatt att bilden i övrigt duger) till något som duger att visa på nätet. Som tur var upptäckte jag det tidigt under research-resan innan jag hunnit ta så många bilder.

Nästa upptäckt var att systemuppdateringen stängt av den automatiska back-upen av bilder. Jag är van vid att alla bilder svischar upp i molnet så fort jag kommer i kontakt med wifi men si, det gjorde den inte. Och även efter att jag slagit på den funktionen går det extremt långsamt. Har hållit på hela eftermiddagen och halva kvällen för att ladda upp gårdagens bildskörd.

Jag misstänker också att uppdateringen är skyldig till att ljudaviseringarnas återkomst. Finns det någon som vill att mobilen piper varje gång som någon skrivit en rad någonstans på Facebook? Inte jag iaf. Har stängt av dem fem-sex gånger sedan den gröne kom in i mitt liv.

Teknik som inte funkar för att någon klåfingrig klåpare varit framme irriterar mig. Lägg till att jag precis kikade på väderprognosen och det ska regna i Luberon imorgon. Grr.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)