Zick-zack genom Europa för att pricka in de vackraste tågsträckorna

Detta är sista sidan i ett långt inlägg där jag berättar om en tågluff genom Europa. Bläddra med sidnumren eller länkarna längst ner för att komma till inledningen.

Dag 3: Genom Tyskland längs Rhen

Sex timmar på samma tåg idag, från Mainz till Hamburg. Ganska många platser var bokade, särskilt när vi närmade oss Hamburg då folk fick stå i korridorerna. Extremt läbbigt kaffe på tåget så dumt att inte dricka kaffe på hotellet. Dessutom gråmulet och svårfotat så jag var inte på bästa humör.

  • Mainz-Hamburg
  • Hamburg-Köpenhamn
  • Köpenhamn-Malmö
  • Malmö-Stockholm nattåg

Frukostbuffé lönar sig

Vi skippade frukostbuffén för €12 på hotellet. Det var ekonomiskt dumt för min del när varje kaffe på tåget kostar närmare €3. Vid nio hade jag köpt tre kaffe samt en macka jag bara kunde äta brödet av. Det blev samma pris som en buffé där jag kunde valt att äta vad jag ville. Exempelvis bara frukt och grönsaker, eller göra en smörgås med pålägg jag tål. Eller fem koppar kaffe.

Mainz-Koblenz längs Rhen

Första sträckan Mainz-Koblenz är den kända delen när tåget åker längs Rhen. Den stora floden kantas av sagoslott, borgar och hus längs hela vägen. Många stora pråmar samt olika typer av turistfartyg på Rhen. På sina ställen verkar det vara kanaler vid sidan av Rhen. Biten mellan Bingen och Koblenz är Unesco världsarv och särskilt pittoresk.

Köln har en häftig tågstation. Kölnerdomen fick Maria en glimt av när tåget rullade ut. 
Ett och annat korsvirkeshus längs vägen. Rapsfälten på väg att gå i blom. I Hamburg åt vi currywurst och drack öl igen medan vi bytte tåg.

Genom Danmark och sedan nattåg i Sverige 

Vi var ganska möra när det äntligen gick att gå ombord nattåget på Malmö central (varför kan man inte få kliva på nattågen tidigare?). Ej bäddat i kupén när vi kom men det fixade vi snabbt. Sköna kuddar, bättre än på österrikiska nightjet.

Tåget rullade in på Stockholms central 05.55. Hotellfrukost på Scandic Continental ingår i priset för första klass sovkupé. Men hotellet börjar servera den först kl 07. De erbjöd en expressvariant i lobbyn. Jag nöjde mig med den eftersom jag skulle fortsätta direkt upp till Funäsdalen. Gjorde bara en halvtimmes stopp i Stockholm för att byta väska.

Nästa gång ska jag resa hälften så långt varje dag och bo på fler hotell så att jag hinner se mer längs vägen (och testa fler lokala viner – många fler lokala viner :-)). Jag reser gärna med tåg igen!

Vill du backa tillbaka så kommer direktlänkar här:

chefstomaten

Last updated on april 17th, 2022 at 07:51 f m