Tema-byte pågår

Helgen före jul finns det ju ett och annat att göra som har högre prioritet än att börja pilla med utseendet på sin blogg. Särskilt som allt pillande med wordpress har en tendens att dels ta tio gånger så lång tid som man tänkt sig och sedan sluta med att något går åt fanders.

Men häromdagen rullade wordpress ut årets nya standardtema och då var jag snabb med att installera det. Jag har nämligen aldrig blivit kompis med 2014 års tema (twenty fourteen, det som har en svart kolumn till vänster). Jag installerade det för ett år sedan för att få ett mobilvänligt tema vilket mitt förra inte var (översta bilden med lavendel, atahualpa heter det). Då twenty fourteen kändes plottrigt var twenty fifteen efterlängtat (det nästan helvita nedan).

Tills jag hade installerat det och konstaterat att det förvisso var avskalat men det finns ju en gräns hur avskalad en sida kan vara och fortfarande vara navigeringsbar. Så jag laddade ner sju andra teman som jag har testat. Någon (makron) fungerade inte med bilder i nextcellent (ett plugin som gör att bilder ligger i mappar), något annat  hade så bred bloggyta att mina tidigare blogginlägg (med fast bildbredd) såg hemska ut.

Just nu har jag advocate installerat. En sak som är bra är att den bara visar utdrag på första sidan istället för fulltext. Jag har alltid föredragit fulltext för att inte trogna läsare ska behöva klicka för att läsa senaste inlägget. Men jag har problem med att mina webbsajter använder för många databaskopplingar hos webbhotellet. Supporten på Binero har föreslagit att jag inte ska ha långa texter utan bara ha utdrag istället. Det ska minska ner belastningen. Nu får jag betala extra.

Funderar dock på om jag ska byta till den här, boldr lite. En av anledningarna till att byta är att kommentarerna visserligen är rätt snygga men fullständigt oläsliga. Och funktion bör kanske gå före utseende när det handlar om en blogg.

Plugin läggs ner

Mina pyssel med ”läs mer-plugin” har jag skrivit om en hel del. Jag har testat ett par olika och det har ofta varit något som strulat.  Till slut, efter ett par månaders korrespondens med deras utvecklare, blev jag mest nöjd med nRelate och har därför använt det överallt. Gissa min entusiasm att läsa att de lägger ner.

Det jag gillat allra bäst är att jag kunnat ge lästips mellan sajter. Se det här klippet från runtantibes.se exempelvis. Längst ner så ges en länk till ett inlägg hit på tomatsallad.

Den gamla trotjänaren YARPP har plockats fram igen men det är något som inte riktigt funkar i layouten.

Summa kardemumma behöver jag nog leta vidare bland teman. Någon som har något bra tips?

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)