WordPress-katastrof (tomatsallad är tillbaka!)

Tomatsallad är tillbaka! Efter en helgs kaos har teknikerna på Binero (mitt webbhotell) återställt bloggen till dess forna glans. Närmare bestämt före klockan nio lördag morgon. Det var nämligen då jag gjorde ett ödesdigert misstag och med ett klick ersatte hela tomatsallad med en helt ren wordpressinstallation.

Hur lyckades jag med detta? Jo, det går lite trögt för mig med skrivandet så jag gjorde en sådan där undanmanöver som jag är så bra på. Började googla efter nya fina plugin (bland annat hos webbtanten) och köpte ett till domännamn för mitt senaste bokprojekt.

Lite lagom trött och stressad så lyckades jag först köpa det nya domännamnet på ett nytt konto, inte mitt befintliga (som är kopplat till mitt webbhotell). Ett snabbt mejl till supporten så var det ordnat. Sedan var jag tvungen koppla domänen till mitt konto. Nytt mejl till supporten. Sedan skulle jag installera wordpress. Felmeddelande. Nytt mejl till supporten. Fick svar att det nog var fråga om att domänen var ny. Väntade. Testade igen. Nytt felmeddelade. Detta blinkade förbi så snabbt att jag fick klicka på ”installera” många gånger innan jag kunde fånga felmeddelandet på en skärmdump. Sov på saken. Gjorde nytt försök. Installerade wordpress på tomatsallad, inte på den nya domänen. (!)

Hur kunde jag göra detta? Jo det var lätt hänt. Jag var alltså inne på den nya domänen när jag klickade på ”installera wordpress”. Hamnade då på en ny sida för själva installationen. Där kom per default min första domänadress upp, dvs tomatsallad. Vid de första försöken att installera så ändrade jag nog alla uppgifter som bloggens namn och adress, men tjugonde gången lät jag allt stå som det var, det skulle ju ändå inte fungera att installera. Tyvärr gjorde det det…

Ett felaktigt klick och hela bloggen bortsopad

Hela tomatsallad bortsopad. Ja alla texter och alla bilder fanns ju kvar i sina små databaser (som jag noggrant tagit back-up av) men det som skulle koppla ihop och visa upp texterna, det var väck. Och dessa filer hade jag själv ingen back-up på.

Nu är det ingen ko på isen, Binero tar back upp var fjärde timme. Tyvärr hjälpte det inte mig. Ligger man i deras nya system så kan man så att säga backa bandet själv om man dabbar sig men jag ligger i det gamla. Nytt mejl till supporten alltså. Första beskedet jag fick var att sajten skulle ligga nere till måndag vilket fick mig att bli lite nervös.

Ingenting funkade ju i den rena inställningen och inte kunde jag ändra något. Alla länkar från andra webbsidor var brutna, feeden funkade inte och de som hittat intressanta artiklar på google möttes bara av en 404-sida. Jag lyckades logga in och skriva ett inlägg att sidan temporärt var död och skulle återkomma på måndag men inte fixa resten.

Så gissa vad glad jag blev vid lunch söndag när jag fick mejl från Binero att tomatsallad var tillbaka!!!

Ropade hej innan jag var över

Jag var jätteglad, i flera timmar. Sedan gick jag in för att jag skulle skriva ett blogginlägg om vädret på Rivieran och upptäckte att det bara var förstasidan som funkade. Det gick inte att klicka på några länkar varken i menyn, i taggmoln eller i navigeringen. Allt mynnade i 404-sidor. Nytt mejl till supporten.

I förmiddags fick jag svar. Sajten verkar funka. Jag gick in och ja, funkar gör den ju! HURRA!!!!

Plugin:et Broken Link Checker hade hunnit hitta 174 brutna länkar men de har jag nu fixat och sidan verkar funka som den gjorde förut. Hipp hipp hurra. Slutet gott allting gott efter en helg med lätt panik. Just helger är den tid då tomatsallad har som mest läsare och så här års är det många som är på väg till franska Rivieran och letar efter restips så då är det extra dumt med trassel.

Den nya domänen då? Jotack, wordpress är installerat och har som vanligt hamnat på ett ställe jag inte vill ha det och som vanligt så vill jag flytta på det. Det är nu sjätte gången gillt jag ska göra detta men manualen hur man gör har försvunnit så det går lika illa som första och andra gången för mig. Kort sagt, inte någon höjdarhelg för min del.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)