Utsikt från Brahehus under olika årstider

Brahehus har en prominent plats i mitt fotoarkiv till boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Det beror delvis på min förkärlek för gamla ruiner och delvis på den magnifika utsikten över Uppgränna, Vättern och Visingsö. Sjön gör att det aldrig är exakt samma ljus utan bilderna blir alltid lite olika. Jag har fotat ruinen i soluppgång och solnedgång, i alla väder och årstider.

Ruinen ligger precis vid motorvägen och går inte att missa. Är dimman så tjock att ruinen inte syns är det lämpligt med en paus tills sikten blir bättre. Det har faktiskt hänt mig en gång. En kvart senare lättade dimman och ruinen dök upp igen.

Idag ligger slottet behändigt nära motorvägen och lockar många resenärer att stanna för att ta en titt. När det byggdes låg det på en otillgänglig höjd långt från vägar. Både byggnadsmaterial och besökare bars upp hit i bärstol.

Samma utsikt med olika objektiv och år

Brahehus är som sagt en favorit hos mig. Sedan har jag varierat mig. Vissa år har jag fokuserat på att försöka ta en bild av ruinen som jag aldrig tagit förut och ibland har jag bara tagit en bild av samma utsikt som jag brukar.

Här har jag samlat ett antal inlägg av i stort sätt samma motiv. Jag står antingen inne i ruinen eller utanför och fotograferar ner mot närmaste gård. Beroende på vilket objektiv jag haft på kameran har det ibland blivit närbild på gården och ibland en mer översiktlig bild.

Selfien överst är från augusti 2018. Den och bilden efter är båda tagna med mobiltelefoner, men det är fem år mellan bilderna så mobilerna har hunnit utvecklas en del.

De två snöiga vinterbilderna är båda tagna i januari. Men med ett år emellan. Den ena är från januari 2016, den andra från januari 2017. De är båda tagna med mitt 50 mm-objektiv. De allra flesta bilderna i det här urvalet är faktiskt tagna med det objektivet.

De två som kommer efter snöbilderna är från april 2016 respektive oktober 2017.

De två sista bilderna är undantagen när det gäller objektiv. De är båda från november 2017, det ena är tagen med mitt 35 mm-objektiv och det andra med mitt makro. Det vill säga de är från tiden när jag började åka runt med dubbla kameror.

Nästa fråga är förstås vad ska jag välja för bild till boken?

chefstomaten