50 dagar med #blogg100

En effekt av #blogg100 – utmaningen att blogga en gång om dagen i hundra dagar, är att jag läser fler bloggar. Det finns tusen och åter tusen att välja mellan och det är lätt att bli helt konfys innan man hittar guldkornen. Tack vare #blogg100 har jag fått ett mindre urval av att leta bland. Dessutom är alla uppdaterade, det ligger i sakens natur att risken att ramla över någon som senast uppdaterades i juni 2009 är tämligen liten.

Jag läser inte varje dag men de där stunderna när jag är seg, bara sitter och slösurfar och blir förbannad på mig själv för att jag slösar tid på att läsa intelligensbefriade artiklar i tabloidpressen eller stirrar på reklam på Facebook – den tiden har jag ersatt med att bläddra runt bland kollegorna i #blogg100. I början klickade jag helt enkelt runt bland namn som lät intressanta i deltagarlistan, numera bläddrar jag mest i RSS-flödet för att se senaste inläggen.

Så här kan RSS-flödet se ut i google reader – som google just i natt meddelade att de tänker lägga ner.

Var tionde eller tjugonde titel brukar locka mig att öppna artikeln. Ibland kommer jag då till någon som ställt in sitt flöde på att visa ett kort utdrag av texten medan resten av inlägget ligger på sajten. Tanken är att det ska ge trafik till sajten men hittills har det inte hänt att jag har klickat mig vidare utan jag har bara stängt det inlägget och gått vidare i flödet till nästa. De jag har diskuterat frågan med gör likadant så det verkar inte vara någon vinnande strategi med den inställningen.

Dagböcker, ämnesbloggar och samhällsdebattörer i #blogg100

En sak som slår mig när jag bläddrar bland #blogg100 – särskilt om jag gör det i kombination med en dos twitter – är hur ett ämne i taget dominerar. Ena dagen skriver ”alla” om ett ämne, nästa dag är det ett annat. Det är lätt att få en överdos av det aktuella ämnet tycker jag. Bloggar är ett fantastiskt sätt att göra det möjligt för alla att få säga sin åsikt. Men när alla ska säga samma sak, och dessutom rätt mångordigt, då blir jag less. Stänger av. Hoppar över allt som har med dagens ämne att göra. Någon gång läser jag inlägget som alla delar för att se vad det handlar om men oftast flyr jag tillbaka till min lilla bubbla, skriver ett inlägg om 1970-talets Casinokrig i Nicekaffeutbudet i montrarna på Mediedagarna eller lägger upp några bilder av isen på Delsjön. Och känner mig tillfreds med att jag har min mix av ämnen – en sallad helt enkelt. Vilket är en skön känsla för jag har sedan starten av tomatsallad haft den där gnagande känslan att jag borde hålla sig till ett ämne, ungefär som man ska skriva minst ett inlägg om dagen, en sanning som jag avfärdade i förra analys-inlägget. Så deltagandet i #blogg100 har återigen lärt mig att det är rätt att göra precis det som känns rätt för mig.

En helt random bild som inte har särskilt mycket att göra med något (förutom att kaffe är ständigt aktuellt) men jag tyckte det var hög tid för en bild. 

Det här inlägg skulle handla om de bloggfynd jag gjort. Kruxet är just att jag numera läser en väldig massa blogginlägg, men jag är inte så värst trogen vilka jag läser utan jag doppar ner tårna lite här och där. Ibland skriver jag en kommentar. Får jag svar återvänder jag, får jag inte svar så hoppar jag vidare. För närvarande så återvänder jag till dessa fyra.

Susannes foto

En italienfrälst fotograf från Skåne som blandar foton av hus, fönster och skyltar med personliga reflektioner. Jag fick upp ögonen för Susanne Hultman när jag efterlyste snygga teman till tomatsallad. Susanne tipsade om sitt och på den vägen är det. Medan jag firade 20-årsjubileum i/bredvid Vasaloppsspåren satt Susanne på en spinningcykel och spanade på tv:n efter mig.

Karlbergs kök

Snygg logga, fräsch layout och trevliga korta texter finns hos Karlbergs kök. Att Karlbergskan dessutom upptäckte mig först och gillar mina Antibes-inlägg bidrar förstås till att jag gillar henne. Hon har hoppat av #blogg100 men hennes normala frekvens med ett par inlägg i veckan passar ändå mig som läsare bättre än varje dag, så jag fortsätter följa henne och har därför bland annat lärt mig en del om lakrits.

Ingenjör C i Triloger

I vissa perioder av mitt liv har jag haft ett tätt umgänge med civilingenjörer. Därför fnissar jag igenkännande när jag läser Ingenjör C:s betraktelser över världen. Ta exempelvis det här inlägget om social kompetens, det är precis så civilingenjörer är. Ingenjör C delar dessutom mina intressen för nagellack och öl och måste därmed vara en trevlig person. Att layouten är mer ändamålsenlig än snygg (läs; jag tycker den är fullständigt gräslig) matchar på något sätt innehållet.

Konkret

Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag först fastnade för hos Konkret, kanske var det den riktigt svåra tävlingen som jag vann? Inger Aspåker skriver om ledarskap, medarbetare och förändring på olika sätt. Saker som jag också sysslat med i ett av mina tidigare liv. Inger och jag var ett tag inne på att starta utbrytarprojektet #blogg30 det vill säga ett inlägg var tredje dag i 100 dagar. Jag har dock kommit fram till att #blogg100 är ett intressant projekt och Konkretbloggen har vilodagar ibland med en bild eller video.

Vilka bloggar borde jag upptäcka under de kommande 49 dagarna?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on augusti 17th, 2022 at 10:28 f m