Dag 5: Överdragsbyxor och vittne till mc-olycka (87 km)

Benen var något mindre röda tack vare noggrann applicering av diverse krämer: den vi köpt på pharmaciet i Blois och den kortisonkräm jag hade med mig hemifrån.

Vi började med att bromsa oss nerför den urbranta backen, sen cyklade vi runt lite i gamla stan med slottet och stötte på två cyklande nya zeeländare från hotellet lite här och där. Vi hittade en stor pharmacie och en tänkbar sportklädesaffär. Pharmaciet öppnade 9 och hade 60-kräm som jag köpte. Satt utanför sportmagasinet en stund och hoppades att det snart skulle öppna. Mannen kom precis när Rolf var tillbaka från turistinfon. Mannen sade att de inte hade några byxor av den kvalitet jag var ute efter. Rolf hade fått tips om en stormarknad i bortre ändan av stan. Nästan där hittade vi en vêtiment-affär som skyltade Nike, Adidas m.m. Vi gick in och hittade ett halvdussin möjliga byxor. Valet föll givetvis på de dyraste, ca 45 euro, som hade mjukt innerfoder och inte raspig mesh som de flesta andra. Cyklade sen med dem i en timme eller två – varma!

Vi lunchade i Montrésor och då drog molnen ihop sig och det började blåsa lite. Jag utnyttjade det välkomna väderomslaget till att byta om till shorts i en äppelodling och smorde in mej med nyinköpta 60-krämen. Svalt och skönt! Vi hade tänkt oss en kortcykling idag på grund av morgonshoppingen, men väl i Valençay kände vi oss pigga och fortsatte till Chabris.

Den lilla stan har två hotell och ligger vid Cher, den livligaste av de floder vi sett hittills. Man serverade som tur var mat på hotellet och inga komplicerade middagsefterforskningar behövdes. Vi tänkte göra tidig start imorgon och skippa hotellfrukost (den börjar inte serveras förrän 8), utan betala ikväll och äta lite egen frukost innan vi drar tidigt. Vi åkte alltså och handlade lite bröd, brie, bananer och vatten plus ett par öl till nu ikväll. Där blev vi tyvärr hör-vittnen till en bil-mc-olycka. Bilens vänstra sida var helt intryckt och det låg glassplitter överallt, en rejäl smäll. Rolf såg mc-föraren ligga på marken. En stund senare kom ambulans och polis, vet inte hur det gick med mannen. Tror nästan att det var en enkelriktad gata (åt fel håll för mc-föraren) varifrån han körde snabbt ut på den korsande stora vägen, där biltanten kom tuffande. Jag ryser. Nästa gång kan det vara någon av oss. Läskigt.

På grund av mina solproblem (och felräkning av avstånd hemmavid) har vi nu hamnat lite ur kurs, och Rolf försöker planera hur vi bäst ska åka från Chabris till Chablis på två dagar.

Vi åt en fin trerättersmiddag på hotellet i deras trädgård (där vi för övrigt fick parkera cyklarna under ett altantak). Rolf bad om extra socker till kaffet och fick in en hel sockerskål.

Detta är femte delen i Tour de Paris 2002, en cykelresa skriven av gästbloggaren Eva Heljesten. En introduktion till resan finns här och alla kapitel här.