Dag 8: Midsommarafton i Chablis (65 km)

Ut från stan längs kanalen vid vårt cykelgarage. Så snart vi lämnat stan blev det världens potthålsgrusväg. Rolf var på väg att misströsta och ville att vi skulle cykla vägen istället vid nästa bro, men jag sade att vi kan väl ge kanalen en chans till. Vips blev det asfalt! Sen varvade vi kanal med bilväg beroende på underlag, backar och humör. Funkade jättebra. Pitto kanal, går inte att jämföra med Göta kanal. Mot slutet fick vi nyasfalterad väg längs kanalen i mer än en halvmil. Super! Vi lunchade strax innan det var dags att svänga av upp mot vinbergen. De trevliga männen vid lunchen igår hade ju tipsat om gott vin i orten Irancy; den åkte vi nu igenom på väg uppför riktiga >-backar.

Tyvärr var det inte läge att stanna och prova vinet. Den första backen var av serpentintyp och olika brant på olika ställen, den andra var 3 km lång och rakt upp hela tiden. Urkämpigt! Sen tog vi varsin välförtjänt Orangina i St. Cyr där jag slog mej något förbannat på pedalen när jag höll på att tappa balansen vid avstigningen. Styrkta av apelsindrycken åkte vi vidare de sista milen till Chablis. Vi fick ett hotell mitt i stan för 70 euro inklusive frukost. Egentligen ville de ta betalt 2,50 för cyklarna också (vet inte om det var styck eller för båda) men det glömde hon som tur var sen. Taskig stil att ta betalt för cykelparkering. Vi ställde ifrån oss dem på innergården.

Medan vi var på hotellrummet och tvättade och duschade smutsades cyklarna ned rejält vid någon itusågning av skiva för husreparation. Rolf kom på den lysande idén att ta slangen han hittade på innergården och spola av cyklarna. Som nya och fräscha igen.

Vi hittade posten och skickade hem en bunt gamla förbrukade kartor, kostade 5 euro.

Idag är det midsommarafton. Här är det musikfestival för att fira sommarens ankomst. St. Jean har vi sett annonseras på annan ort. Olika beteckningar för samma sak, antagligen.

Vi har inte gjort så många mil idag, men desto jobbigare på slutet. Innan vi gick ut på stan ringde jag enda hotellet i Les Riceys (65 km enligt portieren där) och bokade in oss till imorgon. De har pool. Underbart!

Smärre kris: Rolf spårade ur och ville inte gå på restaurang, utan till hotellet och sova. Till slut fick jag honom på andra tankar – hur ska man orka cykla om man inte ätit middag? Tror att Chablis med alla fina restauranger avskräckte. Dessutom hade vi lite tidigare oklokt nog druckit ur en changerad Chablis Premier Crus från Casino på fastande mage. Till sist hamnade vi på en restaurang med 12-eurosmeny där Rolf drack mineralvatten och jag ett glas urgott rödvin.

Efter maten var det musikunderhållning på torget. Särskilt charmig var en liten kille i publiken som dansade. Rolf gillade posthornen skarpt.

Imorgon blir det nog jobbigt med backar till Les Riceys. Nu ska vi försöka somna till torgmusiken vi fortfarande hör genom vårt öppna fönster.

Detta är åttonde delen i Tour de Paris 2002, en cykelresa skriven av gästbloggaren Eva Heljesten. En introduktion till resan finns här och alla delar här.