En annan sida av Marstrand

Marstrand är punschverandor, seglarröj och fästningsspel. Det är kajakuthyrning, linfärja och Match Cup. Kort sagt, ett ställe man besöker sommartid. Det ligger på lagom utflyktsavstånd från Göteborg, en anledning till att jag ett tag regelbundet åkte dit med några vänner och åt lunch. Franskinspirerad fisksoppa stod ständigt på menyn vill jag minnas. Men det är flera år sedan jag senast var iland på Marstrandsön och plötsligt fick jag lust att göra ett återbesök. I vinterljus. Det var längre till Marstrand än jag mindes, antagligen för att jag först virrade bort mig en smula på Hisingen och sedan stannade till och fotade en hiskelig massa svanar.

Men jag kom dit och det var i vanlig god ordning väldigt lätt att parkera när man dyker upp på en turistort helt utanför turistsäsong. Men linfärjan Lasse-Maja lämnade Koön punktligt varje kvart. De flesta passagerarna vek av åt vänster när vi kom över till ön och jag följde efter. Gick förbi det gamla Turisthotellet vars snickarglädje sakta men säkert förfaller, helt enligt ägarnas plan, de väntar på att huset ska vara bortom all räddning för att få tillåtelse att jämna det med marken.

Jag skyndade vidare mot havet innan jag hann bli alltför arg över förfallet. Vek runt hörnet, mot barnbadplatsen och såg öppet hav, jag hade förväntat mig is. Men på backen låg inte en snöflinga och knappt en isfläck. Det var helt enkelt promenad-bart. Marstrandsön är full med stigar, som ekrar sprider de sig från Carlstens fästning ner mot havet. Längs havet slingrar sig den mest populära stigen. Vintern är bästa årstiden för att promenera den enligt en man med två lösa hundar, sommartid går det knappt att komma fram. En nackdel med icke-säsong är dock att alla faciliteter är tvärstängda. Och riktigt så folktom var inte strandpromenaden att jag kunde nyttja klipporna. Fick dra mig upp mot Carlstens fästning och hoppa in i ett snår som vinterversionen av damernas.

Men törnrosasömnen är snart över, 12 mars slår café Matilda upp portarna igen och så börjar en ny säsong med kommers av kläder, seglarsouvenirer och caffe latte. Brukar inte Da Matteo ha en sommarfilial i Marstrand? Ön är värd ett besök till alltså.

Klicka på bilderna nedan för att se dem i större storlek. Eller klicka på Marstrand för att se bilder från andra besök.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)