Fotopromenad på Marstrand med doft av svunna tider
Oskar II var inte glad den där junikvällen 1905 när han halade unionsflaggan för sista gången från Carlstens fästning. Han såg unionsupplösningen som en personlig motgång. Han ska ha sagt:
Från Trojas gafelspets för aldra sista gången min unionsflagga sänkas må till jorden ned. Nåväl den hyllad blive då med avskedssången av mig som i det längsta för dess heder stred. Dessvärre detta eningstecken söndrat blivit av ena fosterbroderns högförräderi som våldsamt har itu förbundets märke rivit och trott sig därigenom göras mera fri. — Blågula dukar dock förvisso skola svara vårt gamla Sverige är nog starkt på egen hand, i lust liksom i nöd, i strid liksom i fara, så länge hjärtan slå för ära på dess strand.
Texten ovan har jag hittat på Bohusläns museums digitala arkiv. Den står ihop med ett suddigt foto på Oskar II stående på en mur. Troja var namnet på tennisplanen som var anlagd vid fästningen. Enligt den skylt som sitter på ett träd på platsen ska det ha varit Sveriges första tennisbana utomhus. Tydligen vill även Särö tävla om den titeln. På Särö söder om Göteborg hade Oskar II tennisglada son Gustav V sommarhus i 35 år.
Oskar II anlände alltid till Marstrand med båt
Kanske var det Gustav V som lärde Oskar II att uppskatta tennis? V-Gurra ska ha lärt sig det i England och tagit med vanan hem på 1880-talet. Oskar II tillbringade hur som helst de flesta av sina sista tjugo somrar på Marstrand, en timme norr om Göteborg. Det är kanske fel säga på ön, han spenderade stora delar av tiden strax utanför ön. Enligt en skröna signerad Herman Lindqvist lät han ankra kungajakten HMS Drott utanför dambadhuset och plockade därefter fram kikaren.
Tillsammans med kungen anlände också en samling högadliga älskarinnor, de så kallade Kungsflundrorna. Det finns även bilder av dem på nätet, klädda i ljusa klänningar, breda hattar och med parasoll. I den klädseln skulle de haft svårt att ta sig igenom Nålsögat.
Marstrandsön har ett nätverk av promenadstigar
Nålsögat är en smal klippskreva som lutar lite vilket gör att det är svårt att gå rak igenom. I varje fall hade jag problem att ta mig igenom med dunjacka, ryggsäck och en kamera på vardera axeln. Medan jag hasade mig igenom tänkte att jag i varje fall inte hade långa kjolar på mig eller parasoll.
Annars känns det som att klänning skulle vara rätt på Marstrand på något sätt. Nätverket av promenadstigar är så tillrättalagda att klänning skulle passa. Sedan ska man nog strosa där en ljummen sommarkväll tillsammans med Någon Särskild. Det finns många bänkar att slå sig ner på med denna Någon Särskild.
Nu var jag i princip ensam på dessa stigar den blåsiga vardag i mars som fotona är tagna. Marstrandsön är tämligen öde fram till påsk. Jag har tipsat tidigare om att nätverket av gångstigar är riktigt fina utanför högsäsong.
Det är lätt att hitta, sådana här kartor sitter överallt.
Signerade böcker
Anledningen till att jag promenerade runt på Marstrand med mina kameror var den allra bästa, jag hade nämligen levererat ett par kartonger med Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.
På tal om böcker vill jag nämna att i kiosken där man köper biljett till färjan säljs det böcker praktiskt taget direkt från författarna. Författarna till Mormor och morfar är seglare och Äventyret med Havssulan är personer jag haft lite kontakt med och eftersom jag vet hur tufft det är att nå ut med sina verk vill jag ta alla chanser att påminna folk om att köpa böcker. När jag ändå är i farten nämner jag en vacker presentbok om Marstrands historia skriven av Elisabeth Kaldén. Vi stod i samma monter under Bokmässan i höstas. Jag känner förresten också förläggaren som gett ut en nyutgåva av Lasse-Majas memoarer.
Carlstens fästning tronar högst upp på ön
Lasse-Maja är den mest kända fången som suttit på Carlstens fästning. Han var fängslad i 26 år, med avbrott för kortare rymning. De så kallade memoarerna har en lös koppling till sanningen och är mer skrivna för att underhålla.
Gillar man historia kan man med fördel pricka in den helg i juli när det är fästningsspelen på Carlstens fästning Jag har grävt i fotoarkivet efter bilder därifrån, jag vet att jag har dem någonstans men hittar inte igen dem. Istället snubblade jag över en bild på mig tagen 2002 vid fästningen. Den där västen hade jag på mig senast häromdagen när jag var uppe på Safjället.
Undertecknad 2002 Lasse-Majas biografi har odödliggjort honom
Lunch på Havshotellet
Innan jag tog min fotopromenad åt jag lunch på Havshotellet på Koön-sidan. 125 kronor för dagens inklusive bröd, sallad och kaffe. God mat i modern stil och stilren inredning inuti. Utanpå är det modernt.
Det var ganska välfyllt med konferensgäster på hotellet. Överlag är det mer liv på Koön än på Marstrandsön så här års. Men det är inte bara under sommaren som det händer saker på Marstrandsön. Jag åkte färja med två damer som berättade att de håller på och planerar Röda Korsets julbasar på societetshuset. Om jag minns rätt äger den rum första advent och har varit igång varje år sedan 1948. Det bjuds på jultomte, fika och lotteri.
Roligt när vissa institutioner består genom åren oavsett om orten är populär bland eliten eller ej. Marstrands stjärna har pekat upp och ner genom åren.
Lagom utflykt från Göteborg
Marstrand hör inte direkt till okända pärlor för Göteborgare men ibland är det bra att påminna även om självklara utflykter. Det finns också mer att se i omgivningarna. På vägen passerade jag Hålta naturreservat som lockade med praktfulla ekar. Jag såg också en skylt till hantverksbageri. Jag tror det var Skåra gårds bageri som för närvarande har öppet fredag-söndag.
Kika in på utflyktstips runt Göteborg för fler idéer. Jag förordar exempelvis att jämföra Carlstens fästning med Nya Älvsborg. Båda försvarsverken anfölls samma sommar av danskarna. Den ena föll praktiskt taget omedelbart medan den andra höll stånd. Tittar man på respektive anläggning så är det tydligt att skillnaden måste sökas i annat än styrkan på själva murarna. Vädret kan ha spelat in men en stor del av skillnaden ligger i ledarskapet hos försvararna.
Sådant tycker jag är intressant att ha i åtanke när vi står inför en situation där alla behöver visa ledarskap. Tvätta händerna, läs böcker, ta en promenad och sprid för sjutton inte konspirationsteorier!
- Klippor med ovanlig gnejs en höjdare på kuststigen på Hönö - fredag 6 september 2024
- Dags omvärdera Toulon – delar av flottstaden värd ett besök - torsdag 22 augusti 2024
- Café Tarte Tatin – franska fläktar mitt emot sörmländska Tureholms slott - fredag 9 augusti 2024
Last updated on december 26th, 2020 at 10:44 f m