Efter sex svarta thinkpad – en rosa asus

Efter att ha varit trogen thinkpad i en väldig massa år och avverkat inte mindre än sex svarta datorer har jag nu bytt tillverkare och färg. Det var datorkraschen som blev droppen. Redan innan var jag dock mindre nöjd med den senaste thinkpad:en (X200) än de tidigare. X200:an var liten och lätt men den åt upp batterier och startade relativt sett långsammare än sina föregångare.

Så när Fritz skickade mig en länk till en rosa Asus zenbook Ux31 så sprang jag direkt iväg till webbhallen och handlade. Den är lätt, startar kvickt och har vettig batterikapacitet. Den har också mycket bättre högtalare än mina thinkpad har haft. Sedan saknar den en del finesser som IBM och Lenovo utrustad thinpad med. Skärmen är av en sämre sort (fast 13″ istället för 12″), det finns ingen liten lampa över tangentbordet och den går inte ner i handväskan. Mest saknar jag dock ljudvolymsknapparna. Asusen kräver tvåhandsfattning för att ändra volymen vilket är avgjort opraktiskt. Fingeravtrycksläsaren på X200 använde jag aldrig någonsin men dockan med alla USB-kontakter saknar jag.

Framförallt så kostade dock asusen 10 papp, inte 20 som thinkpad – en avsevärd skillnad. Jag tror att när jag väl vant mig vid tangentbordet (än så länge så tappar jag bort bokstäver) kommer vi bli mycket goda vänner, min rosa skrivkompis och jag.

chefstomaten