Glödande höstfärger i fjällen just nu
Det är inte lätt att sitta inne vid datorn och redigera manus just nu. Inte när fjället lyser i alla nyanser av gult, rött och orange. Idag är det som tur var molnigt så jag passar på att diska, tvätta, baka, laga mat samt påminna om att det går att förbeställa Strövtåg i Härjedalsfjällen (även om boken eventuellt kommer att byta titel).
Fjällen är kanske som allra allra bäst i september? Det är i varje fall helt fullbokat på många av hotellen och knôkfullt på parkeringsplatserna till de populäraste vandringslederna.
Flatruet i höstskrud
Igår var det en del solglimtar så jag smet ut med dubbla kameror och dubbla mössor. Jag önskar att jag haft dubbla vantar och dubbla långkalsonger också för oj vad kyligt det var! Men otroligt roligt att se Flatruet i höstfärger. Planen var att vandra samma sväng som jag åkte skidor i vintras och ta bilder från samma vinkel men jag frös för mycket.
Istället åkte jag till Mittådalen och fikade. På vägen hem klev jag ur på träningsområdet på ett par ställen när solen tittade fram. Därför blev det nästan en heldagsutflykt.
Jakten på getmejeri vid Karlvallen
Kvällen innan var jag också på utflykt. Tillsammans med ett par bybor var jag på jakt efter grunden till ett gammalt getmejeri vid Karlvallen. Det ligger 27 km väster om Funäsdalen och därmed inte så långt från norska gränsen. Där var det också otroligt fina höstfärger.
Det där getmejeriet ställer till min research en smula. Enligt en uppgift grundades det 1856. Men i princip överallt står det att Farups mejeri i Ljusnedal är länets första och det grundades 1860. Men det var i och för sig komjölk.
Höstbild till fotokalender
Ovan skrev jag att jag smet ut, det är mest för att jag har så otroligt mycket jag borde göra vid datorn. Men egentligen är en anledning till att jag överhuvudtaget är här, att jag ska fånga höstfärger på bild. Jag har nämligen ont om sådana i fotoarkivet från Funäsfjällen.
Och jag ska ju förutom bok göra en fotokalender med bilder från Härjedalen. Jag brukar göra en fotokalender varje år och trycka till familjen samt lägga upp som månadens bild på min huvudsajt. I år trycker jag upp några extra kalendrar till de som beställer.
18000-bildersvallen spräckt
Mina fotoutflykter de senaste dagarna innebär att jag nu har sprängt 18000-bildersvallen så jag har en hel del att sortera till boken. Jag håller därför tummarna för riktigt många förbeställningar då det blir fler bilder i boken ju större budgetutrymmet blir.
Hur mycket pengar går till mig?
Jag fick en fråga från en person hur mycket av de snart 30 kkr som tickat in i förköp som går till mig. Hur stor är min vinst? Svaret är noll. Det är 30 kkr jag inte behöver lägga ut, men det krävs fortfarande att jag lägger in pengar i bokutgivningen. Det krävs fler nollor innan jag får täckning för mina utgifter, eller de åtta månaders heltidsjobb jag plöjer ner i projektet.
Det viktigaste är egentligen inte pengarna, i sig, utan att jag vill se hur stort intresset är för ämnet. Här får alla en chans att rösta med kreditkortet på om de tycker att boken är en bra idé eller ej.
Finessen med denna typ av kampanj
En del undrar varför jag trasslar med Kickstarter. Det finns flera skäl till det, ett är att det är ett sätt att runda de stora jättarna. Branschbevakaren Boktugg har skrivit en artikel om detta där min kampanj lyfts fram som svenskt exempel.
Genom att sälja direkt till läsare kan jag hålla ett lägre pris och ändå behålla en större del av pengen. Samtidigt har jag allt i min hand och behöver varken krypa eller erbjuda ohemula rabatter.
Klicka på den gröna knappen i kampanjen
Vill du ha fotokalender och bok, gå till kampanjsidan, klicka på den gröna ”back this project”. Därifrån är det hyfsat självförklarande förutom att jag i något anfall att vara kreativ har döpt alternativet ”två böcker för 400 kr” till ”dubbel läsglädje”.
Boken går också att bevaka hos Bokus men där ligger den just nu på 299 kronor för ett exemplar. Så det är helt klart en bättre affär för både dig och mig,om du beställer i Kickstarterkampanjen senast kl 20 den 7 oktober 2020.
- Klippor med ovanlig gnejs en höjdare på kuststigen på Hönö - fredag 6 september 2024
- Dags omvärdera Toulon – delar av flottstaden värd ett besök - torsdag 22 augusti 2024
- Café Tarte Tatin – franska fläktar mitt emot sörmländska Tureholms slott - fredag 9 augusti 2024
Last updated on januari 6th, 2021 at 09:08 f m
Undrar om Kroktjärnen egentligen är Måns-Erstjärnen? Måns-Erstjärnen ser man från vägen och då är det Stor-Axhögen som är det största fjället i bakgrunden. Just här är förresten det enda stället längs Mittådalsvägen där man kan se Sylarna (fast då krävs ju lite mer klart väder). De skulle i så fall synas lite till vänster från Stor-Axhögen.
Kan också tipsa om turen runt Måns-Erstjärnen. För det mesta är det lätt, bara följa stigen, men längst borta (nordväst) blir det lite jobbigt att gå genom tät skog. Men det är väldigt fint om det är vindstilla, då har du Ånnfjället som speglas i vattnet. :)
Halloj Minna,
Du är som vanligt en guldgruva!
Jag parkerade vid den där parkeringen där fiskare ofta ställer sig och följde en rödmarkerad stig. På ett ställe hade någon skrivit ”Kroktjärn” på en sten med en pil åt det håll som jag följde. Men när jag kom fram till första tjärnen så vek jag av från stigen, Nu när jag tittar på kartan så ser jag precis som du säger att Måns-Erstjärnen ligger före och stämmer mycket bättre i formen.
Stort tack för att du rättar mig!
Kristina