Haute-de-Cagnes har också ett Château Grimaldi

Det är lätt att bli förvirrad av Cagnes, det finns nämligen tre stycken. Cagnes-sur-mer är själva huvudorten och den ligger förvisso nära vattnet men inte vid vattnet, där ligger den gamla fiskebyn Cros-de-Cagnes: en smal remsa stenig strand med uppdragna fiskebåtar, en bred nyanlagd strandpromenad, några gamla kvarter och en hippodrome.

Över både strandpromenad och centrum vakar Château Grimaldi i Haute-de-Cagnes. Haute-de-Cagnes är den äldsta av Cagnes:arna. Den medeltida byn domineras helt av slottet. Att jag är nyfiken på slottet beror delvis på namnet. Vi har ett Château Grimaldi i Antibes och ju mer jag läst om släkten Grimaldi, ju mer fascinerad blir jag.

Ätten Grimaldi verkar färgstark

Cagnes slott började byggas 1309 av en Rainier Grimaldi. Enligt en källa var han från Genua, lord av Cagnes, admiral i Frankrike och den förste Grimaldi som härskade över Monaco efter att ha köpt hela klabbet. Enligt en annan källa var det Rainiers styvfar som intog Monaco några år tidigare förklädd till munk. En tredje källa anger att det var en annan Grimaldi som senare startade ätten Grimaldi av Monaco.

Några hundra år senare byggde en ättling till någon av Grimaldisarna (kusin med dåvarande härskaren över Monaco) om befästningen i Cagnes till ett vackert palats. Ett antal år senare ledsnade invånarna i Cagnes på högdjuren på slottet och drev ut dem från stan. Grimaldis verkar ha varit en färgstark skara :-) Jag får verkligen lust att leta reda på någon bok om fransk historia (eller snarare Provence, Monaco och Savojens historia) och läsa på!

Vinter = lättparkerat men stängt

Vädret var som syns på bilderna inte så där värst kul. En stor fördel med vinter är dock att vi kunde köra ända upp och parkera i princip bredvid slottet. Sommartid rekommenderar guideboken att man parkerar nere i Cagnes-sur-mer och tar bussen upp. Jag kan förstå varför, gatorna är verkligen supersmala och antalet p-platser var ganska begränsat. Slottet var dock stängt för utställningsbyte just nu.

chefstomaten