Höstlov, läslov, braslov eller varför inte skidlov?

Under första halvan av 1900-talet fanns i olika delar av landet potatislov, betlov eller lingonplockarlov under hösten. Det vill säga under någon eller några veckor på hösten var alla skolbarn lediga från skolan för att hjälpa till hemma. Potatislovet plockades bort 1958. När jag gick i skolan hade vi några dagar ledigt runt Alla helgona. Det var lite stressigt att hinna någonstans men jag har varit både i London och New York över denna långhelg.

Numera har alla skolelever en vecka ledigt och sedan ett par år tillbaka kallas höstlovet för läslovet. Det är föreningen Läsrörelsen som fått igenom namnbytet och syftet är förstås att sprida läsningens glädje till en ny generation.

Svansjökläppen sedd från Åsvallen 27 oktober 2020.

Snabbvisit i Tänndalen

Jag är inte hemma och idkar högläsning för småflickorna. För närvarande undviker jag mitt hem på grund av den sanitära situationen som jag nämnde häromveckan. Istället följde jag med Kocken upp till Tänndalen på en snabbvisit.

Han har jobbat utomhus medan jag slavat framför datorn med korrekturläsning av ett visst manus. Ibland har jag också stoppat ut näsan utomhus. Spenderade en halv dag med att bära ris, klippa det i smådelar och elda upp det. Har också dokumenterat en del förbättringar i stugområdet.

De första skidbackarna har öppnat

Idag öppnade de första skidbackarna i Tänndalen. Det är inte hela systemet som är öppet men några är öppna. Det måste vara rekordtidigt. De stängde också rekordsent i och med att de hade öppet under Kristi himmelsfärdshelgen. Å andra sida var de som bekant stängda under påsken som normalt är högsäsong.

Jag hoppas att de kan hålla öppet hela den här säsongen. Att vistas utomhus måste ju vara det bästa vi kan göra i år. Sedan får man knata hem till sig och läsa en god bok istället för att gå på lokal.

Skarv betyder brant bergvägg med lösa stenar

I och med arbetet med Strövtåg i Funäsfjällen har jag lärt mig en hel del nytt. Bland annat att ordet skarv betyder en brant bergvägg med lösa stenar. När man ser Lillskarven från vårt håll så känns inte det namnet helt relevant men från Bruksvallarna så känns namnet klockrent, särskilt för Storskarven.

Skarvarna sedda från Bruksvallarna 28 oktober 2020

Ger upp mina foton av den ensamma fjällbjörken

I några år har jag fotograferat en liten fjällbjörk som står på en av läggdarna precis ovanför stugområdet. Men. Den står i en myr som under somrarna trampas sönder till lervälling av korna. Jag skrev så här på Instagram den dag vi kom upp.

Hej #denensammafjällbjörken, vi måste snacka lite. I flera år har jag troget fotat dig i alla väder och de flesta årstider. Du har till och med fått en prominent plats i min nya bok. Så därför känns det inte helt bra det jag nu måste berätta. Jag har träffat en annan björk. Den är lite ståtligare än vad du är och är i bättre fysiskt skick. Det låter kanske ytligt av mig men det handlar om bekvämligheter. Den nya björken växer på en rished. Det finns en upptrampad stig nästan hela vägen fram. Du växer i en myr. Sommartid förvandlas myren till gyttjebad av korna som betar här. Det märks inte när det är tjäle. Men igår var det snö som täckte gyttjan med inslag av koskit. Jag fick klä av mig utomhus och bära allt direkt till tvättmaskinen. Hädanefter fotar jag min nya björk.

Imorgon lockar YR med finväder och jag planerar att smita en stund från korrekturläsning och ta en promenad. Vi får se hur det går men planen är god känner jag (svar: det gick fint). Det vore trevligt att dokumentera vinterns intåg. Den första snön föll ju redan för en månad sedan.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 12th, 2023 at 10:43 f m