Ingen fransk jul utan julstubbe

Efter att äntligen, trots SAS och deras felbemanning, ha kommit iväg ner till Rivieran var det bråttom bråttom att lära sig allt om franska julseder. Det stod snabbt klart att fransmännen dammsugit upp havet på allt vad ostron, musslor och humrar heter. Lika snabbt insåg jag att bakverk i allmänhet och julstubbe i synnerhet var en väsentlig ingrediens.

Pyntad rulltårta

Varenda bageri skyltade med bûche de noël i precis alla färger och storlekar. Choklad, kaffe, apelsin, jordgubb, hallon och citron är bara några av de mer normala smakerna. Efter att ha inhandlat och provsmakat en ministubbe av arten grand marnier kom jag fram till att jag personligen kunde skippa allt vad julstubbe heter. Det är ju bara vanlig rulltårta med lite mer pynt!

Min totala sågning kan förvisso ha något att göra med min gedigna insats på kaktestandet. Inledde klockan 07 med att glufsa i mig två bake-off croissanter med marmelad (inte lika goda som färska croissanter). Klockan 09 var det dags för ministubben, bûchette, och en tarte tropézienne och lagom till lunch var det dags för ett test av macarons. Av dessa rekommenderar jag tropézienne, den såg inte mycket ut för världen (inte så att det meriterade en bild före provsmakningen) men var den enda som faktiskt blev uppäten. Kakan kommer precis som namnet antyder från St Tropez där den uppfanns av en polsk bagare 1955.

Nu var det inte så enkelt att undvika julstubbe. Vi behövde nämligen en födelsedagstårta. Bor man mitt i en stad full med bagerier ska man väl inte behöva baka själv (vilket gjordes utan framgång förra året). Kocken skickades därför ut för att inhandla en födelsedagstårta med instruktionen att han fick handla vad som helst, bara inte en julstubbe. Han knatade iväg glad i hågen. Tre bagerier senare var han lite bekymrad. Normalt är dessa bagerier fulla med frukttårtor, glasstårtor och andra skapelser men nu var det bara julstubbar högt och lågt. Till slut gick han ner till Pâtisserie Cottard på Rue de La République. De skyltar med att de vunnit Champion de France du dessert 1989 och räknas som Rivierans bästa konditori. Fattas bara annat, Christian Cottard var tidigare konditor på trestjärniga restaurangen Louis XV i Monaco.

Från Cottard promenerade kocken ut med denna choklad och apelsin-tårta för €27. Tårtan var värd vartenda cent!!! Bästa tårta jag ätit, bräckte de tidigare favoriterna från NK och smakade helt gudomligt ihop med champagne.

Edit 23 december 2017: Cottard har flyttat och ligger numera uppe på Dugommier. De har dessutom fått konkurrens av Pelé om bästa tårtorna. Dessutom har jag sedan jag skrev ovanstående delvis bytt åsikt om julstubbarna.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)