Lyssna på mina smultronställen i Sörmland

Hörde du mig prata om smultronställen i radion häromdagen? P4 Sörmland intervjuade mig om mina favoriter i Södermanland. Jag berättade vad som överraskade mig mest under arbetet med boken (lätt pinsamt med tanke på min bakgrund) samt gav tips på hur du kan hitta dina egna smultronställen när du är ute och far. Jag vill gärna inspirera till ett sätt att se på resan, att inte vara hemmablind utan att upptäcka allt fint i närmiljön och gärna gynna lokala småskaliga producenter, oavsett om det är bönder eller bagare. Jag tipsade också om vad du inte får missa att ha med dig i bilen.

Våga testa nya stigar är mitt budskap. Den här stigen gjorde mig ganska nyfiken i söndags. Såg den vid Bogsta kyrka i Sörmland.

Om du missade inslaget kan du lyssna på det här. Det är alltså P4 Sörmland 17 juli 2019.

Favoriter i Sörmland

I intervju lyfte jag bland annat upp nätverket väg 223 som jag gjorde återbesök hos i söndags. Jag nämnde att det finns en aktiv kolmila vid Skottvångs gruva just nu. Jag tog också med Utflyktsvägen och själva Nyköping. Det finns mycket att se i Södermanland. Det är ett landskap där jag har mer att utforska känner jag. Jag har fortfarande kvar ställen att besöka på listan med tips jag fick från er läsare när jag efterlyste smultronställen mellan Norrköping och Nyköping.

På Stavsjö krog & butik kan du skaffa både kartor och användbara böcker.

Stavsjö krog

Ett ställe som inte kräver någon längre resa är Stavsjö krog och butik eftersom det ligger precis vid motorvägen. Skylten syns på långt håll och många stannar där. De är med i min bok för att de höjer sig över genomsnittet. En detalj som jag tycker säger allt är att de alltid har färska blommor på toaletten.

Sedan finns det en stor presentbutik där de särskilt lyfter fram kvinnliga hantverkare. Urvalet i butiken styrs av att de vill vara unika samt serva gästerna med sådant de efterfrågar – som kartor.

Det finns en del varor som är unika för Stavsjö krog & butik.

Jag stannade till på Stavsjö igår med en kartong med böcker och fick en trevlig pratstund med Jonas. Han minns mig för jag har ställt en massa frågor om kanonen mitt emot. Jag fick också ett tips som jag delar med mig.

Stavsjö uppmärksammar 300-årsjubileum 30 juli 2019

Har du ärende åt Stavsjö runt 30 juli kan du pricka in att det är 300 år sedan ryssens härjningar. Det blir en hel del aktiviteter, läs exempelvis det här programmet från Stafsjö Bruksmuseum.

Är du mer intresserad av Östergötland än Södermanland föreslår jag att du slår på radion alldeles strax.

Edit april 2020: tyvärr funkar inte spelaren längre, jag borde ha sparat ner ljudfilen inser jag.

chefstomaten