Mønsted kalkgruber – världens största kalkgruva

Världens största kalkgruva dök oväntat upp på radarn och kallade på uppmärksamhet. Jag tog en närmare titt på Mønsted kalkgruber och konstaterade att danskarna släpper lös besökarna på ett sätt vi aldrig skulle göra i en svensk gruva. Det är väl värt ett blogginlägg, eller hur?

Ficklampa är bra att ta med vid ett besök i Mønsted kalkgruber.

Hittade Mønsted kalkgruber av en slump

Det var i somras när vi var på väg från Stenafärjan i Fredrikshamn till Jelling som jag fick i uppdrag att kolla om det fanns något att se längs vägen. Kravet var att det skulle passa en blandad skara mellan 6 och 75 år. Jag bläddrade runt lite och hittade rätt coola gruvbilder mitt i Danmark. Det innebar en liten avstickare från den närmaste rutten men konsensus i bilen var att köra dit.

Vi var på väg att ändra oss när vi kom fram. Efter ungefär en halvtimme på praktiskt taget tomma vägar i klassiskt danskt jordbrukslandskap mötte vi parkeringskaos. Fyra stora fält med parkerade bilar och en snubbe med gul väst som dirigerade. Vi knep den näst sista platsen allra längst bort. Var det något jippo? Nix, bara en vanlig sommardag.

Gruva, kalkverk, café och museum

Till kassorna ringlade köerna (vi trodde att köerna var långa men detta var innan vi kom till Legoland och fick lära oss begreppet kö). När vi väl var inne var det slut på köerna för området är stort. Vid sidan av gruvan finns lekpark med fladdermustema, café, museum och någon byggnad som jag inte hann spana in och därför kallar kalkverk tills vidare.

Själva gruvan innehåller 60 kilometer med gruvgångar varav två kilometer är upplysta. Det är fritt fram att gå i gruvan som man behagar. Alltså: danskarna släpper in besökarna att röra sig praktiskt taget fritt. Det är inte en snitslad bana eller stränga instruktioner att gå efter guiden utan bara att traska på.

Vintertid är gruvan hem för en massa fladdermöss och året runt använder Arla ett rum för att lagra ost. Själva gruvepoken avslutades i mitten av 1900-talet.

Ost och fladdermöss

Vi var inte förberedda på gruvutflykt och saknade ficklampor, vilket gjorde att vi i princip höll oss till de upplysta gångarna. Det finns en kort sväng som är barnvagnsvänlig med ramper. I gångarna finns skyltar som pekar mot utgången men de visar inte alltid närmaste vägen till utgång. Det var många ställen som det gick att gena, om man var beredd att gå en bit som inte var helt platt.

Lustigt nog tappade jag aldrig bort riktningen utan hade hela tiden en känsla åt vilket håll utgången låg. Jag brukar ha det utomhus men så fort jag går in i ett köpcentrum är jag helt vilse.

Saknade stativ till kameran

Förutom att vi inte hade med oss ficklampor och viss brist på regnjackor (det öste ner när vi kom ut) så saknade jag stativ till kameran. Det finns nog ypperliga möjligheter att ta coola foton där nere om man har stativ och vidvinkel. Det saknade jag. Dessa foton är tagna med mitt 50 mm plastobjektiv och så försökte jag hålla kameran stilla bäst jag kunde.

Kika på andra gruvor jag besökt

En finess med Mønsted kalkgruber är att det känns aldrig som man är särskilt långt under jord eftersom man går rakt in i berget. Orsaken till att kalken ligger såpass nära ytan här är att den blivit uppknuffad av en salt-diapir. Dessutom är det rymligt nästan överallt (man kan iaf välja att hålla sig till de större gångarna).

Det har blivit ett och annat skrivet om gruvor på sistone i böcker och i manus.

Är gruvor inte din tekopp kan jag tipsa om att istället läsa om andra ställen jag besökt i Danmark. Vill du stötta bloggen är bästa sättet att köpa eller långa mina böcker.

Mønsted kalkgruber
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)