Skillnaden mellan att ha en annan åsikt och vara en korkskalle

Varning utfärdas härmed till alla tidstjuvar där ute: Jag har varken tid eller energi över att slösa på er just nu så om jag ser er kommer jag ovillkorligen att klippa kontakten. Knips. Detta inlägg är särskilt dedikerat till en sådan person. Om det finns fler där ute så gör både mig och dig själv en tjänst och stick!

Skillnaden mellan att ha en annan åsikt och vara en korkskalle!

Världen är full av olika åsikter. En del gillar blått, andra rött. En del grönt, andra brunt. Man kan gräla om vilken färg som är snyggast. Man kan tycka att den som gillar den andra färgen är en idiot. Ibland är det kanske rätt tillfälle att berätta det. Fast det är oftare fel tillfälle. Och om någon säger att brunt, det gör mig jättedeppig och nu har jag suttit i en brun korridor i två långa dagar och jag hatar verkligen brunt, ja då är kanske inte den mest taktiska tidpunkten för att börja tala väl om brunt. Eller nämna det där med att de som inte gillar brunt är idioter. Det är kanske bättre vara taktiskt och hålla käft. Vara smart.

Grönt och brunt är inte bara två färger i detta exemplet utan de har innehåll.

Det gröna lägret
Blommor.
Rent.
Tystnad.
Egna beslut i det egna hemmet.
Inget omak.
Bemött med respekt.
Hälsosam livsstil.

Det bruna lägret
Lervälling.
Smuts.
Buller.
Andra bestämmer.
Avspärrningar.
Bemött med nonchalans.
Ohälsosam stress.

En del gillar som sagt grönt, andra brunt. I just det här fallet är det kanske fler som skulle rösta grönt än brunt men strunt samma.

Jag gillar grönt. Jag vill ha fint omkring mig, jag vill kunna köra ut min bil när jag vill utan att det står en lastbil i vägen, jag vill själv bestämma när jag ska vakna på mornarna och jag vill kunna jobba vid mitt skrivbord utan att få huvudvärk. Men jag har under en lång tid och på obestämd framtid blivit tvångsutsatt för brunt (bygghelvetet).

Det finns inga benefits för mig med bygghelvetet, varken på lång eller kort sikt. Jämför exempelvis med ifall du själv bygger eller renoverar din egen bostad. Förutom att du själv styr projektplanen så finns det en belöning att se fram emot. Som ersättning för en tids omak får du ett fint hem som du själv kan njuta av och som har ett ekonomiskt värde (eller värdehöjning). Det finns inget sådant att se fram emot i detta fall. Det är bara nackdelar för mig med att bli tvångsutsatt för brunt.

Vilka effekter har bygghelvetet på mig? Jo jag blir stressad, sur, kort tålamod, sover dåligt, är arg, får huvudvärk med mera. Detta har jag varit väldigt öppen med. Ingen som läser något jag skriver eller träffar mig kan ha missat att bygghelvetet gör mig grinig. Det spelar ingen roll om det objektivt sett är ett konstigt eller rationellt sätt att reagera på. Det spelar ingen roll om du tror att du skulle reagera annorlunda om du gillade grönt och blev tvångsutsatt för brunt. (Noterade du förresten att jag kursiverade ”tro” där. Det är väldigt lätt att tro saker innan man själv satt sig i samma situation.) Oavsett hur du tror att du skulle reagera, eller hur majoriteten skulle reagera, så är min reaktion sann för mig.

Vilka sätt finns det då för min omgivning att bemöta detta.

Empati och förståelse. 

Oavsett vad du själv tycker om grävskopor eller hur du tror att du själv skulle reagera om ett bygge invaderade ditt hem så ser du hur jag reagerar, inser att det är inte speciellt roligt för mig vara i min sits och erbjuder mig sympati. Eller ännu bättre, du är en av dem som har haft möjlighet att erbjuda mig att komma bort från bygghelvetet kortare eller längre tid.

Taktiskt och smart. 

Du tycker egentligen att jag är totalfnoskig som reagerar som jag gör på bygget. Vad är väl några träd när man kan få chansen att se varenda byggmaskin som existerar in action utan att ens resa sig från skrivbordet? Sätt på en skiva då om du vill överrösta bullret. Och var glad att någon väcker dig så du inte försover dig. Det fattar du väl förresten att det viktigaste för ett aktiebolag är att generera vinst till sina aktieägare, de har inte tid att bry sig om sådana petitesser som vad folk tycker om dem. Så tänker du i ditt stilla sinne. Men du är läskunnig så du har insett att jag inte riktigt ser det så. Och du är intelligent, smart, klok och tänker taktiskt så du behåller din åsikt för dig själv.

Korkskallen.

Korkskallen har varken empati eller taktik. Eller så vill han ha en slägga i huvudet och ber om det. Jag har dock inte tid att dela ut sådana så jag klipper bara kontakten och säger adjö.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)