Tomatsallad har blivit lite personligare – för mina böckers skull

Om prins Daniel någon dag skulle ge ut självbiografin Så förförde jag prinsessan och fick halva kungariket eller kanske den aningen mer sannolika inspirationsboken Kom i form med prins Daniel och stöd si och så behjärtansvärt ändamål på köpet skulle det räcka med att han viskade till någon reporter runt hovet att boken existerade för att den skulle bli en storsäljare. Han skulle kunna ladda upp boken som den artontusende boken på Vulkan och medan de övriga 17999 böckerna låg kvar osedda skulle tryckpressarna gå varma. För prins Daniel har gift sig till en plattform. Zlatan har sparkat till sig en plattform. Och Obama har kampanjat sig till en plattform. Jag önskar både dem och deras böcker all framgång. De har jobbat hårt för att komma dit de är och det är bland annat därför som folk är nyfikna på deras böcker.

Webben är indieförfattarens plattform

Vi andra som skriver och ger ut böcker – vi har webben. För idag kan alla skaffa sig en plattform vilket jag tycker är häftigt. Det är inte gjort över en kväll – men Zlatan blev inte världsstjärna i fotboll över en natt heller.

En grundläggande detalj för att en webb eller blogg ska fungera som reklamplats för ens böcker är att man nämner dem i något tydligare ordalag än ”idag filade jag på mitt manus”. När min första bok kom ut så förärades denna händelse ett helt blogginlägg. Antagligen ett av de kortaste i bloggens historia men Tomatsallad var anonym på den tiden. (Boken fick en alldeles egen webbsajt men den har aldrig haft ens en bråkdel av de besökare som hittar hit – inte för att Tomatsallad på något sett är välkänd).

Jag insåg med tiden att anonymiteten kanske var mer hinder än hjälp och la så småningom upp en bild av en typ i solbrillor och hatt på en undersida. Den som läste extremt noga i den långa texten under kunde av en slump ramla över en länk till ”min officiella webbsajt”. En och annan lyckades faktiskt tråckla sig fram och hitta mina kontaktuppgifter den vägen. Jag blev exempelvis rekryterad som krönikör i Mölndals-Posten via mina inlägg om ett visst bygge

Ett år efter bokreleasen klämde jag till med 5 restips till Wales (min debutbok utspelar sig i Wales). Vid det laget hade jag insett att jag själv vill veta vem som driver en webbsajt och märkt att om författaren var den populäraste avdelningen på bokens egen webbsida. Jag la därför upp en identifierbar bild på förstasidan även här. Jag tyckte det var fiffigt med en bild där jag håller debutboken i handen – då syns det att jag skriver böcker (och den med mycket goda ögon kanske kan gissa titeln och namnet).

Storytelling om namnet på bloggen

Den nya boken handlar bland annat om att marknadsföra böcker och häromdagen publicerade vi en artikel om vikten av en tydlig avsändare och att leva som man lär…

Så i helgen har jag ändrat om lite på Tomatsallad. Jag har för första gången skrivit ut mitt riktiga namn på förstasidan(!). Inte nog med det, jag länkar också till mina böcker i högerspalten och har en ny presentation av Tomatsallad. Jag delade upp den tidigare superlånga texten och strök hälften. Presentationen av Chefstomaten och de andra återkommande karaktärerna flyttade till en egen sida och jag skrev en helt ny och personlig text om bakgrunden till namnet Tomatsallad.

Jag inser att en reklamare skulle skratta på sig över dessa ändringar som reklam betraktat. För att inte tala om vad en SEO-specialist skulle säga om att skriva ett helt inlägg utan att nämna boktitlarna en enda gång (hur många googlar efter orden debutboken, nya boken och nygamla bokprojektet?). Kanske kommer det endera dagen upp en bild eller två av en bok någonstans som inte kräver flera klick för att hitta. Men det är inte helt lätt att släppa en vana. Och förresten så känns det som jag skriker mig hes och tjatar om böckerna så jag blir blå precis överallt. Om ingen annan behöver det så behöver jag själv få vila lite och inte stirra på bokomslag vart jag vänder mig.

Men, så här ser den ut. Den nya boken som kommer ut 27/9 och som jag skrivit ganska mycket om här. Har någon missat min debutbok så har den också en egen sida. Och det har även mitt nygamla bokprojekt.

chefstomaten