Torpa Stenhus Medeltidsdagar försöker begrava kritik

Helgen 22-23 juli 2017 var det dags för de årliga Medeltidsdagar på Torpa Stenhus i Västergötland. Det soliga men relativt svala lördagsvädret lockade rekordmånga besökare, fler än vad arrangörerna hade kapacitet att hantera. Resultatet var timslånga köer och visst kaos när folk gav upp och vände på de smala vägarna. En starkt bidragande orsak till köerna var att arrangörerna valde att släppa in alla som körde ”fel väg” på bekostnad av de som följde skyltningen. Detta väckte kritik hos undertecknad som framfört det till arrangörerna tillsammans med konstruktiva förslag på förbättringar till nästa år.

Någon ursäkt har jag ej mottagit, däremot har jag blockerats från eventets Facebook-sida och mina förslag har raderats. Det är inte ett professionellt sätt att hantera kritik på.

Grundkurs för att bemöta kundkritik

  1. Börja med att be om ursäkt (oavsett om kritiken i dina ögon är rättvis eller ej).
  2. Fundera på om du har möjlighet att erbjuda något som plåster på såren (din uppgift är att förvandla förbannad fd kund till glad återkommande kund).
  3. Först därefter kan du komma med eventuella förklaringar.
  4. Hoppa över undanflykter (de luktar bara illa).
  5. Försök aldrig begrava kritik. Det kommer att komma fram och folk kommer undra vilka andra skelett du försöker begrava.

Torpa Stenhus Medeltidsdagar snabbversionen

För er som ej läst mitt förra inlägg så kan jag snabbt nämna att det i lördags tog mig 4 timmar att ta mig från Mölndal till Torpa Stenhus, en sträcka som borde tagit en timme. Större delen av bilkön berodde på att arrangörerna av Medeltidsdagarna missbedömt intresset, hade för liten bemanning för att ta emot betalning vid parkeringen vilket gjorde inpassagen långsam. Sådant kan hända. Det är svårt att bedöma hur stort intresset kommer att vara. Är det varmt åker folk och badar istället och regnar det så är det bara ett fåtal entusiaster som kommer.

Det som gör mig förbannad är att de bilister som ignorerade körhänvisningar belönades med att bli insläppta direkt. Vi som köat i mer än en timme fick vänta medan de som kört bakvägen släpptes in.

Svar från Torpa Stenhus Medeltidsdagars arrangör

Jag skickade en länk till mitt långa blogginlägg till arrangörerna och fick efter ett drygt dygn svar. Svaret följde inte riktigt mall 1a i hur hantera kundkritik.

Fraser som saknades i svaret var.

  1. Tråkigt att du fick din dag förstörd.
  2. Hoppas att du ändå vill ge Torpa Stenhus en till chans till din bok. 
  3. Vi gjorde fel som belönade de som smet in bakvägen.
  4. Om du kan tänka dig att köra hit igen så bjuder vi på fika och guidning så hoppas vi att du får ett bättre intryck av Torpa.

Det sistnämnda exemplet är inte taget ur luften utan är kontentan av ett autentiskt svar som jag fick från Tjolöholms slott när jag framförde en betydligt mildare kritik till dem en gång för många år sedan. På Tjolöholm jobbar uppenbart proffs.

Däremot innehöll svaret från Torpa Stenhus en del information om hjortar.

det går inte att öppna upp ett hjorthägn där djuren går fritt men är sorterade och inte får komma in mellan de olika avdelningarna.

Ingen aning om vad hjortarna hade med saken att göra, det gick att spela fotboll mellan bilraderna på parkeringen så det hade varit enkelt att packa in mer bilar. Det var inte parkeringsplatserna som var den trånga sektorn utan inpassagen.

Jag fick också veta att de överväger längre öppettider nästa år.

Blockad från evenemanget och kritik raderad

Det är nu jag upptäcker att jag inte längre kan komma åt evenemangets Facebook-sida och läsa diskussionerna där. Är eventet bortplockat? Nej, inloggning via en annan profil visar att det bara är mina kritiska inlägg som plockats bort. Att jag är blockad syns på att mitt namn är gråmarkerat i de konversationer jag deltagit i.

Detta är krishantering i stil med Transportstyrelsen. Det är så idiotiskt gjort. Praktfiasko och självmål. Vilka andra tillkortakommanden försöker de att dölja på detta sätt?

Avråder från besök på Torpa Stenhus

Nu ska jag göra arrangörerna en stor tjänst för att hantera deras logistikproblem till nästa år: jag varnar härmed alla läsare från att åka dit.

Det är jättetråkigt att behöva varna för Torpa Stenhus för det är en helt unik medeltida borg med en spännande historia. Medeltidsdagarna verkar också vara ett stort och av många uppskattat arrangemang. Men så länge det leds av nuvarande personer måste jag avråda alla från besök. Åk till närbelägna Hofsnäs herrgård istället.

Edit en halvtimme efter publicering: Jag hade precis publicerat ovanstående och var på väg ut för att göra något mer konstruktivt av min dag när jag hittade ett till mejl från Torpa Stenhus. Ett mejl som följer delar av grundkurs i kundkritik ovan. Så nu tar jag tillbaka en hel del av ovanstående och ska överväga att ge Torpa Stenhus en till chans. Enligt en författarkollega är visningarna fantastiska om man åker dit en vanlig sommardag.

chefstomaten

Last updated on juli 27th, 2017 at 07:28 e m