Rosé från Provence i snygga flaskor

Min tumregel är att vin som säljs med en kändis på etiketten eller en designad flaska antagligen inte är värt att lägga pengar på. Det är ju vinet jag vill åt, inte flaskan. Denna normalt sett utmärkta tumregeln gäller dock inte Systembolagets utbud av roséviner från Provence. Där finns många goda viner i snygga flaskor. I varje fall var vinerna bra förra året, jag har inte provat några ännu i år men jag ska börja på måndag.

Igår var jag och botaniserade på Systemet för att införskaffa en flaska rosévin till släppet av Mitt Provence och såg att utbudet liknar förra årets. Kanske var det till och med fler udda flaskor än förra året?

Släppet av Mitt Provence firas på nätet

Det blir ingen klassisk releasefest för Mitt Provence på en ort, utan alla som vill skåla tillsammans med mig för att boken är klar, är välkomna att göra det måndagen den 20 mars 2017 kl 18.30. Vill du prata Provence, provensalska viner, dela med dig av resminnen från Provence eller ställa frågor om Provence är det bara att skriva en rad i detta Facebook-event. Jag hoppas att det ska bli en trevlig diskussion med olika ämnen i olika trådar. Väldigt praktiskt att det inte spelar någon roll var folk befinner sig tycker jag.

Minuty eller Berne två bra val

Två viner som jag rekommenderar i det här inlägget är M från Minuty och GR från Berne. De är från Provence, säljs i snygga flaskor och vingårdarna är dessutom med i boken. Dessutom råkade jag ha bilder i webbformat liggande eftersom jag planerade att skriva en rad om rosévin i somras.

Château Minuty ligger ovanför St-Tropez och de har två viner på Systemet. Det dyrare i en vanlig flaska och det något enklare i samma svarvade flaska som förra året. Då var den utmärkt, lättdrucket men med karaktär.

Många viner i Miraval-typen av flaska

Det finns säkert något annat namn på den här flasktypen men jag tror Miraval är det mest kända vinet. Är det någon som hängt med vad som händer med varumärket Miraval nu när ägarna, Brad Pitt och Angelina Jolie, gått skilda vägar? Jag provade vinet förra sommaren och gillade det – men det var lite för dyrt för min smak.

Hur som helst så såg jag flera viner i den typen av flaska på Systemet. Inget var billigt men de kan ju vara prisvärda om de är bra kvalitet.

Vad kommer jag att ha i glaset på måndag? Jo det blir GR från Berne. För det var det vin jag drack den dag Mitt Nice hade säljstart för två år sedan. Faktiskt just de flaskorna som är på bilden nedan. Jag hade med dem till en träff med Täbyförfattarna när vi drog upp projektplanen för det som blev Från ljugarbänken i Täby.

Det var nog också senaste gången jag drack just det vinet så det ska bli toppenkul prova det igen!

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)