Bilderna som får alla att kasta sig iväg till Umeå?

Umeå hör till de ställen jag har hyllat förut. Det kan bero på att jag alltid varit i Umeå av trevliga anledningar. Jag har varit där någon gång för att hålla kurs för Författarförbundets räkning och ett par gånger för att prata om eller med olika personer involverade i Medtech4Health. I veckan var jag där med anledning av Medicinteknikdagarna.

Föreningar och kulturliv

Mitt positiva intryck av Umeå kan alltså bero på att jag alltid varit där i trevliga sammanhang. Men jag tror verkligen att staden är osedvanligt välkomnande. Jag uppfattar att det råder en särskild anda i Umeå. Att det är särskilt gott om trevliga vattenhål där de serverar god dryck och förtäring samt att det är en välkomnande atmosfär.

Tre dagar i Umeå

Den här gången var jag tre dagar i Umeå. Själva konferensen var tisdag-onsdag men vi reste upp måndag morgon. Då hann vi (mina kollegor) sätta upp montern i lugn och ro istället för i tokstress. Dessutom hann jag med att göra ett besök på sjukhuset för en intervju. Tanken var att inte stressa utan att jobba vanliga arbetsdagar. Det var en bra ambition men som vanligt var jag uppe i ottan och passade på och jobbade några timmar innan resten av gänget dykt upp. Det gjorde i sin tur att jag var ganska sliten när jag kom hem….

Men detta inlägg var inte tänkt att handla särskilt mycket om Medicinteknikdagarna, det ska jag skriva om på annan plats. Istället tänkte jag dela några bilder från Umeå. Det väsentligaste är att alla bilder i princip är tagna inom några hundra meter från varandra. En viktig detalj när man har en halvtrasig fot.

Norrlands huvudstad

Sundsvall får ursäkta men Umeå har verkligen tagit över rollen som Norrlands huvudstad. Stadskärnan börjar verkligen ta sig. Det är särskilt kvarteret mellan Rex och ner mot Väven jag gillar. Den fastnar på bild varje gång. Älven hjälper förstås till.

Sedan bor jag gärna på Stora hotellet. Det är ett gammalt sjömanshotell från den tid Umeå var en hamnstad. Det är läckert inrett och så får man äta frukost i atriumet bredvid biblioteket.

Frukosten börjar serveras 06:30 vilket är klart bättre än förra veckans 07:30 även om jag vill slå ett slag för att åtminstone ställa fram kaffet senast 06.

Kulturbageriet har hakat på pizzatrenden

Har jag tid över spenderar jag den ofta på Kulturbageriet. Där kan man sitta länge och jobba. Den här gången hann jag med att prova både kycklingsallad (god men liten portion som passade fint som frukost), grekisk sallad (mer matig, fin som lunch en timme efter den andra salladen), kardemummabulle samt en halv pizza. Jag har glömt vad den hade för topping mer än russinpeppar och friterad grönkål.

Till pizzan hann jag faktiskt klämma två olika lokalbryggda öler (en smärre prestation för taxin dök upp nästan direkt efter att pizzorna levererats). Den ena var en trevlig IPA av folkölsstuk. Den andra en lager med en touch av citrus.

Kafferosteri

När man går mellan Stora hotellets lobby och Kulturbageriet passerar man igenom en delikatessbutik. Vilket garanterar att man reser hem med en tyngre resväska än när man får. Jag var helt övertygad om att jag köpte choklad med älgört, fjällkvanne respektive rönnbär men när jag packade upp hemma hade jag fått med mig den i sammanhanget lite tråkiga varianten tranbär istället för fjällkvannen.

Jag fick i varje fall reda på att det finns ett kafferosteri i stan. Givetvis gick jag förbi och hade en pratstund vilka bönor som passade till en flat white. En av de bättre kaffena jag druckit på ett tag.

Kaffebaren ligger i köpcentret Utopia. Det ligger perfekt mellan Rex och busshållplatsen. Eller annorlunda uttryck mitt emellan Stora hotellet där jag bodde och Folkets hus där Medicinteknikdagarna ägde rum.

Ätit massor av god mat

Jag ska också säga något om Folkets hus. Istället för den sedvanliga konferenskosten med trista bullar och färdigbredda mackor rullade de ut vagnar med olika sorters bröd och röror som man själv fick bygga ihop. Exempelvis något med kronärtskockor, eller hummus.

Även lunchen var god och middagen också. Även om den som vanligt serverades en bra bit efter min ordinarie sömntid. Vilket gör att jag är ganska sliten efter den här resan.

Ingendera av dessa måltider fastnade på bild, tomatsalladen jag åt i sängen var nattmat efter ett mingel med goda snittar men där jag avstod från de flesta på grund av allergier.

Det finns bara ett ställe i Umeå som är riktigt tråkigt och det är nog flygplatsen. Den är verkligen tråkig och man gör bäst i att inte försöka äta där. Här är en bild från inflygningen. De vita byggnaderna på andra sidan älven är kulturhuset Väven som också syns på en solnedgångsbild.

chefstomaten