Clairette de Die – den udda fågeln bland Rhônevinerna

Om man tittar på kartor över Rhôneviner är det tydligt att det finns två huvudområden. I norr har vi det smala Rhône Septentrional mellan Vienne och Valance. Där odlar man mest syrah till röda kvalitetsviner men det finns också vitt som Condrieu gjort på viogner. Närmare Medelhavet har vi det stora brokiga Rhône méridionales. Där odlas alla möjliga druvor till rött, vitt och en skvätt rosé i allehanda prisklasser. Huvuddruvorna är ofta grenache, syrah och mouverdre i olika kombinationer, men de har många kompisar. Mitt emellan dessa kända områden ligger en liten blobb, Clairette de Die. Det ligger inte ens vid Rhône utan vid bifloden Drôme. Inte nog med att det ligger vid fel flod, vinet är vitt och mousserande.

Namnet till trots är detta vin inte gjort på clairette utan på muscatdruvor.

Traditionell metod för att få bubblor i vinet

Clairette de Die är inte speciellt känt, delvis för att det är enkla viner som tillverkas av druvor som odlas på kalkhaltiga jordar på relativt hög höjd. Det är mest olika muscat-druvor och en del clairette. Odlingarna har gamla anor och vinet blir mousserande med traditionella metoder. Så här skriver Systembolaget.

Detta vin har framställts med Méthode Ancestrale, vilket bland annat innebär att musten jäser en första gång vid låg temperatur på ståltank. Jäsningen avbryts genom nedkylning, när musten har uppnått en alkoholhalt av cirka 5%. Därefter buteljeras vinet och den kolsyregivande jäsningen tar vid.

Jag har länge varit nyfiken på att prova det här vinet men det är inget jag brukar springa över. Förrän jag hittade det på Systembolaget.

Clairette de Die på Systembolaget

Döm om min förvåning när jag stoppade in nästan på Systembolaget i Mölndal 1 juni och bland nyheterna hittade en Clairette de Die. Jag kastade mig över en flaska. Sedan läste jag sockerhalten och ställde tillbaka flaskan. 61 gram socker/liter. Jag trodde först att tryckfelsnisse varit framme, men det är ett sött vin. Riktigt sött. Det är också alkoholsvagt, bara 7,5 %.

Med tanke på hur länge jag varit nyfiken på vinet så bar jag hem en flaska för 99 kronor och kylde den ordentligt. Sedan bjöd jag kocken och M på det som aperitif. Det blev ingen omedelbar succé även om vi tyckte att det var en rolig upplevelse. Lite åt päronsaft-hållet.

Perfekt ihop med getglass

Det mesta av flaskan åkte in på kylning och kom fram igen efter maten. Vi konstaterade att det var friskare än dessertviner. Någonstans läste jag att det skulle passa bra ihop med glass. Jag hade en burk med svartvinbärs- och hallonglass gjord på getmjölk. Den är inte särskilt söt men har en viss biton av kofta vilket gjort att den blivit liggande. Vi testade att kombinera dessa och båda vann på tilltaget.

Getkoftan gav lite välbehövlig beska till vinet och vinet mildrade get-tonen och sötade glassen.

Clairette-druvor i Crémant de Die

Efter att jag skrivit ovanstående var det en sak som slog mig. Jag har ju aldrig tittat efter Clairette de Die när jag varit i Frankrike. Att jag inte sprungit över vinet kan ju bero på att ett vitt mousserande vin inte står bland de hyllor med rödviner och roséer jag kikar på. Eftersom jag är i Antibes slog jag igen datorn och knallade iväg till Intermarché. Vad hittade jag där, om inte nästan samma vin. Det fanns tre varianter från samma kooperativ, Jaillance.

Vinet längst till vänster är gjort helt på muskat-druvor, i det mittersta är det också en liten del clairette medan den längst till höger är gjord enbart på clairette.

Det är lustigt tycker jag att det vin som heter Clairette de Die innehåller minst 75% muskatdruvor medan det vin som görs på clairette-druvor heter Crémant de Die. Eftersom jag gillar clairette (om jag nu måste dricka vitt vin) så satsade jag €7,40 och köpte en flaska. Den har normal alkoholstyrka, 12 %. Sockerhalten är okänd men jag kan snart berätta hur det är.

Perfekt med mousserande till morgondagens releasefest

Jag tänker att det passar fint att öppna flaskan imorgon när det är releasefest för Rivieran inom räckhåll i Göteborg. Eventet äger rum imorgon 26 juni 2019 kl 18 hos Resia. Jag är som ni säkert förstår inte på plats, det går inte att vara på två ställen samtidigt. Men bokens andra författare Maria Unde Westerberg är där och en massa annat kul folk. Alla är välkomna att gå dit. Det blir säkert en toppenkväll. Releasefesten i Stockholm deltog jag i och den var helt underbar.

Jag får väl göra en liten egen releasefest här i Antibes.
chefstomaten