Fyra rätters lunch efter fyra timmars vandring

– Det var värt fyra timmars vandring för att äta den här maten!

Denna kärnfulla kommentar från en av vandrarna tycker jag sammanfattar lunchen på Auberge St Donat i Plascassier. Alla jag pratade med tyckte att maten var suverän. Däremot hade alla olika favoriter. Någon nämnde patén på charktallriken, någon getosten medan andra satte ankan som favorit.

Auberge St Donat är en institution

Husmanskosten på Auberge St Donat är en institution på franska Rivieran. Alla har någon gång ätit där. Bland annat Edith Piaf som bodde i Plascassier i slutet av sitt liv. Deras koncept är enkelt. De har en fast lunchmeny med fyra rätter. Den dag vi var där serverades följande:

  • Charcuteries
  • Feuilletté au Chêvre
  • Cuisse de Canard confite aux 2 olives, farfalle 
  • Dessert

Priset för detta tillsammans med kaffe och vin har stigit till €16.50 för de som sitter på plaststolar på undervåningen. Det är en bit från de €14 som det kostade första gången jag var där, men fortfarande klart prisvärt.

Vi fick betala lite extra för att sitta på våningen ovanför med egen servitör. Min gissning är att det beror på att dricksen blir lägre när det är en nota. Hur som helst är det bekvämare stolar där uppe.

En kvinna kommenterade det, att när vi klev av bussen mitt i en rondell och gick in och såg plaststolarna så blev hon lite skeptiskt. Första klunken av det enkla rosévinet förbättrade inte intrycket, men det gjorde maten.

Bra lunch under vandringsdag

Trogna Tomatsallad-läsare vet att jag skrivit om St Donat flera gånger förut. Jag har varit där själv och med Svenska Rivieraklubben. Denna gång var jag där med en busslast skånska vandrare. Vi startade dagen med en snabb titt på Biot och vandrade sedan till Valbonne längs la Brague. Det tog fyra timmar. I Valbonne klev vi ombord vår buss och åkte den korta sträckan till Plascassier.

Efter lunch fick alla en tupplur i bussen medan chauffören körde en oväntat lång väg för att ta sig till St Paul de Vence. De bilderna har jag ännu inte kommit till men det kan bli ett blogginlägg därifrån också.

Tills dess så tipsar jag om att klicka på någon av bilderna nedanför texten. Det finns fler matbilder där.

chefstomaten