I Provence dricker man rosé

Vinet framför andra i Provence är rosé. Och det är inget saftblask som det var i Sverige för tio år sedan. Det finns allt från kraftfulla roséer som passar till den rustika provensalska maten till mjuka viner som bäst avnjuts på balkongen. Jag har en enkel tumregel: intensivt blåröda till mat och ljust tegelfärgade som apertif på balkongen. Men det är en tumregel med massor av undantag. Det ljusa brukar vara något dyrare men alla passar inte som apertif för det.

Bland roséerna för €3-5 kan man hitta en del trevliga viner som passar till sallad (Cinsault, Gris eller Luberon kan det stå på flaskan). Men det finns också stolpskott. Vet man inte vad man ska handla så kan man satsa på ett rosé från Bandol, de är erkänt bra (vilket avspeglar sig på prislappen, från €8 och uppåt).

Här har jag ställt upp ett antal flaskor som jag provat, de är ordnade från mest till minst prisvärda. Bäst är högersidan.

chefstomaten

Last updated on maj 8th, 2020 at 04:24 e m