Lite Antibes i En enkel till Antibes

Igår var det premiär för filmen En enkel till Antibes. Jag var ganska nyfiken för sällan har åsikterna bland recensenterna skilt sig så: GP en etta, SVD en fyra, DN en trea och SVT en tvåa! DN och SVDs recensenter, som sticker ut med att ge filmen bra betyg, är särskilt imponerade av Sven-Bertil Taube. Det är bara att instämma i hyllningskören. Han är storstilad rätt igenom.

Sedan håller jag med alla som tycker filmen är aningen pladdrig, det hade varit en fördel om en tredjedel av dialogen klippts bort. Men jag skrattade både här och där och det är aldrig fel. Jag var långt ifrån ensam – av döma av nivån på skratten från resten av publiken så kan filmen bli en kassasuccé. Summa sumarum bjöd filmen på god underhållning och otroligt vackra norrländska vyer.

Just det, norrländska vyer, hur var det med Antibes då? Jodå, sista fem minutrarna av filmen är inspelade i Frankrike, vilket ju var mindre än jag hade förväntat mig. I första scenen på franska Rivieran skymtar man havet i bakgrunden. De är i gamla stan i Antibes. De rör sig sedan i några av de söta gränderna, men tyvärr är klippen lite för korta för att jag skulle hinna identifiera exakt vilka gathörn som skymtar förbi. Jag känner igen stenläggningen med svarta och vita gatstenar men de finns på flera ställen.

Marknaden, Marché Provencal, är däremot lätt att känna igen (bilden ovan). Taube gör också en utflykt till en onamngiven bergsby. Det är Gourdon som ligger mycket längre från Antibes i verkligheten än man får intryck av i filmen. På filmaffischen har de photoshoppat ihop några palmer, ett par parasollerna på restaurangen Royal Beach och eventuellt en del av någon av bastionerna.

Totalt sett en sevärd film. Och för den som inte fick nog av Antibes i filmen så finns här mer att titta på.

chefstomaten

Last updated on december 4th, 2012 at 03:23 e m